torcik kokosowy z warstwą z dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko kokosowe

    1 puszka (400g)
  • wiórki kokosowe

    0,5 szklanki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    6-8 łyżeczek
  • mąka pszenna

    0,75 szklanki
  • jaja

    1 sztuka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sok z pomarańczy

    1 sztuki
  • cukier

    0,75 szklanki
  • dynia

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Proporcje na 3 kawałki.


Ciasto złożone na pół (2 warstwy).


 


Mleko kokosowe podzielić na pół. Pól do cista i pół na wierzch jako galaretka.


Pól mleka kokosowego zmiksować z jajami, dodać połowę cukru i połowę wiórków kokosowych, dodać mąkę (ja użyłam razowej) zmieszaną z sodą. Wylać na okrągła formę (20cm średnicy) wysmarowaną olejem i piec 30-40 min w średnio nagrzanym piekarniku.


Mus z dyni zagotować z łyżką cukru, dodać 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 wody. Po ostudzeniu dodać sok z pomarańczy.


Połowę mleka kokosowego zmieszać z resztą wiórków, łyżką cukru i 3-4 łyżkami żelatyny rozpuszczonymi w 1/4 szklanki wody. Odstawić do ostygnięcia.


Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, gdy ostygnie przeciąć na pół. Pierwszą warstwę z dyni wyłożyć gdy zacznie się ścinać. Na nią ułożyć 2 połowę ciasta. Na samą górę wylać ścinającą się galaretkę kokosową. Posypać wiórkami.


Gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 09.03.2014 09:35
fajny przepis
Katarzyna59 07.03.2014 11:12
rewelacyjny torcik
Granita 31.08.2013 01:30
ciekawa kombinacja
Alex_M 10.07.2013 16:09
brzmi świetnie i rewelacyjnie wyglada! super!
Krystyna32 30.06.2013 10:14
wygląda apetycznie
jordi 05.03.2013 19:44
pomysłowy i bez wątpienia wyjątkowy w smaku-zdjęcie mówi samo za siebie
Wafelek2601 20.12.2012 08:13
Zapowiada się świetnie
anemon 25.11.2012 10:29
Wspaniale się prezentuje, fajny pomysł na wykorzystanie dynii.
gacopierz23 20.08.2012 11:27
kawałeczek proszę do kawy :)
Iwusia 08.08.2012 21:43
bardzo ładnie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat