Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik kokosowy z toffiffe

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masa
smietana kremowa 350 ml
śmietan fix 2 sztuki
wiórki kokosowe 3 łyżki
mascarpone 250 gram
cukier wanilinowy 2 opakowania
amaretto 2 łyżki
dekoracja
wiórki kokosowe 2 łyżki
pralinki toffiffe 5 sztuk
DODATKOWO:
dżem malinowy 5 łyżek
tortownica 17 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik kokosowy z toffiffe

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia . Wymieszać i odłożyć na bok. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i cały czas ubijać. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec 25 minut w 180 st. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i ostudzić zupełnie, spodem do góry. Zostawić na noc.
Krok 1 - Torcik kokosowy z toffiffe foto
2
Masa: Do rondelka przelać śmietanę i dodać wiórki, zagotować. Zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić, ostudzić. Przykryć folią i odłożyć na całą noc do lodówki.
Krok 2 - Torcik kokosowy z toffiffe foto
3
Kolejnego dnia ubić na sztywno z zagęstnikami i cukrem waniliowym. W osobnej misce mascarpone wymieszać z drugim cukrem waniliowym i amaretto. Do serka dodać śmietanę i delikatnie wymieszać mikserem.
Krok 3 - Torcik kokosowy z toffiffe foto
4
Wykonanie: Biszkopt rozkroić na 3 krążki. Pierwszy położyć na paterę i założyć obręcz tortownicy. Na krążku rozsmarować 2 łyżki dżemu i nałożyć 1/3 kremu, wyrównać. Położyć drugi krążek i także dać dżem i krem. Na ostatnim krążku rozsmarować 1 łyżkę dżemu i cienką warstwę kremu. Boki także posmarować kremem.
Krok 4 - Torcik kokosowy z toffiffe foto
5
Posypać obficie wiórkami. Pralinki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu tortu.Odłożyć na 2 godziny do lodówki. smacznego!
Krok 5 - Torcik kokosowy z toffiffe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 09.01.2014 17:08
bardzo fajny przepis.
Kuchenka 02.01.2014 16:18
torcik bardzo ładnie przełożony :]
Róża1 28.12.2013 23:08
wygląda i smakuje za pewnie bajecznie:-)
Juleczka20 16.12.2013 21:16
wygląda przepysznie!!
mufinka79 16.12.2013 18:17
Smakowicie się prezentuje, pyszne i lekkie ciacho :)
wyattearp 16.12.2013 11:30
smakowicie wygląda
Megg 16.12.2013 10:33
rewelacyjny torcik!!!
Małgorzata9 16.12.2013 10:28
super torcik do kawy
Ola1984 16.12.2013 10:01
Ślinka cieknie na sam widok :) Pysznie!
Olga_SK 16.12.2013 09:30
Wygląda niezwykle efektownie :)
agnieszka214 16.12.2013 08:55
moge prosic kawałek do kawki
Jolie 16.12.2013 08:46
przepięknie się prezentuje!
Ania84 16.12.2013 08:44
cos dla mnie czyli ogromnego fana kokosu!
Aga-25 16.12.2013 08:26
perfekcyjny wypiek
Agnieszka-87-25 16.12.2013 08:20
ale dobroci
Magula 16.12.2013 08:03
mniam pyszności
Dorota59 16.12.2013 07:55
mniam, rozpływa się w ustach
monisia1977 16.12.2013 06:35
świetnie wygląda
marcia7 16.12.2013 01:35
wspaniały na urodziny
Ania321 15.12.2013 23:23
ale bym sobie zjadła kawałek :)
treonina 15.12.2013 22:59
wygląda smakowicie!
sanielcia 15.12.2013 22:54
Apetycznie wygląda:)
iwi 15.12.2013 22:41
Pyszny torcik
Mysiunia 15.12.2013 22:26
wygląda wspaniale :)
ssylwiaa 15.12.2013 22:16
musi być pyszny, a wygląda świetnie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak