Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik kokosowy z kremem czekoladowo-serowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kokosowa 30 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżka
czekolada gorzka 240 gram
ser ricotta 500 gram
jajko 4 szt
białko 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat rumowy
sok z cytryny 3 łyżki
cukier puder 200 gram
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik kokosowy z kremem czekoladowo-serowym

1. W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy 4 białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru (ok. 35 g) i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę kokosową i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia i mieszamy do połączenia.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy w tej temperaturze ok. 20 minut.
3. Następnie przygotowujemy bezę. Ubijamy 3 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy 150 g cukru pudru, cały czas ubijamy, aż powstanie gładka piana. Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny.
4. Pianę przekładamy na spód tortownicy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni i pieczemy około 80 minut. Po tym czasie bezę pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. Na koniec przygotowujemy krem. 200 g czekolady gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do sera ricotta dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę oraz 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka kropli aromatu rumowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Biszkopt smarujemy przygotowanym kremem i układamy na nim bezę. Wierzch bezy polewamy roztopioną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.03.2017 08:53
pyszny torcik
Wiktoria29 20.03.2017 16:21
bardoz apetyczne
wyattearp 19.03.2017 18:45
brzmi kusząco
Iwusia 19.03.2017 18:22
pięknie się prezentuje
jan_mag 19.03.2017 16:11
wygląda pysznie
Mniam 19.03.2017 15:31
Bardzo ciekawy torcik i wygląda bardzo ładnie :)
kasienka23 19.03.2017 14:08
wygląda na bardzo smaczny :)
Ania321 19.03.2017 13:31
z przyjemnością zjadłabym kawałek :)
mysza75 19.03.2017 12:59
jaki fajny torcik
dodi 19.03.2017 12:44
mniam, mniam
KORAL 19.03.2017 12:34
bardzo pyszny :)
Lis 19.03.2017 12:32
:)Wygląda bajecznie:)
RenataZ-et 19.03.2017 12:25
pyszny torcik
Aleksandra/Olcia 19.03.2017 12:00
wygląda pysznie,chętnie bym się skusiła na 2 kawałki :D
olkaaa 19.03.2017 11:34
ładnie wygląda
Róża1 19.03.2017 11:26
bajeczny torcik !!!!!!!!!!!!!!!
ben-ka 19.03.2017 11:21
A już myślałam, że to szarlotka królewska, którą bardzo lubię :)
Krystyna32 19.03.2017 11:05
bardzo apetyczny
justynkag 19.03.2017 10:19
Bardzo ciekawy tort.A zwłaszcza ten biszkopt na mące kokosowej.Muszę spróbować
Ewelina1991 19.03.2017 09:49
fajny torcik
pestka 19.03.2017 09:25
wygląda pysznie
Edita 19.03.2017 08:38
ale pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak