Torcik karpatkowo jabłkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • rodzynki

    2 garście
  • płatki migdałowe

    1 garść
  • woda

    100 ml
  • galaretka kiwi

    1 op
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • krem do karpatki

    1 op
  • margaryna Kasia

    250 g
  • mleko

    1/2 l
  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1 szk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    3/4 szk
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szk
  • woda

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 op
  • margaryna Kasia

    1/3 kostki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szk
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MASA
1 kg jabłek
2 garście rodzynek
1 garść płatków migdałowych
100 ml wody
1 galaretka kiwi
1 łyżeczka cynamonu
1 krem do karpatki
250 g margaryny Kasia
1/2 l mleka

CIASTO
4 jajka
1 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk mąki pszennej
1/2 szk mąki ziemniaczanej
4 łyżki zimnej wody
1 cukier waniliowy

POLEWA
1/3 kostki margaryny Kasia
2 łyżki kakao
1/2 szk cukru
2 łyżki mleka

DEKORACJA
wiórki kokosowe
posypka do ciast
perełki cukrowe
kandyzowane ananasy

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć na puszystą masę z cukrem dodając po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym.
Do miski przełożyć utarte żółtka, pianę i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wszystko połączyć, wylać masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec w temperaturze 180 stopni 40 minut.
Jabłka obrać, umyć, pokroić na kawałki i podsmażyć z wodą około 5-8 minut.
Dodać rodzynki, migdały, cynamon i jeszcze chwilę smażyć.
Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać.
Przygotować według przepisu krem na karpatkę.
Składniki na polewę roztopić na małym ogniu.
Przestudzony biszkopt przekroić na trzy placki.
Pierwszy ułożyć na tacy lub innym naczyniu do ciast, wyłożyć masę jabłkową.
Przykryć drugim plackiem.
Następnie rozsmarować krem do karpatki i przykryć ostatnim plackiem.
Gotowe ciasto polać polewą i udekorować perełkami cukrowymi, posypką kolorową do ciast, kandyzowanym ananasem i wiórkami kokosowymi.
Torcik wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 07.11.2013 08:03
pyszny kawałek ciasta
cukiereczek 17.04.2012 08:12
poproszę kawałek takiego pysznego ciasta
Krzysztof18 23.10.2011 08:03
niebo w gębie
angelika14 11.07.2011 10:59
pyszne i ładne ,napewno wyprubuje !
caroline1983 11.02.2011 12:51
Super sie prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat