Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik karmelowo śmietankowo śliwkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 torebka
olej roślinny 1/2 szklanki
proszek do pieczeni 2 łyżeczki
bita śmietana
mleko zagęszczone słodzone 1 puszka
powidło śliwkowe 1 słoik
posypka czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: torcik karmelowo śmietankowo śliwkowy

Mleko zagęszczone w puszce wkładamy do garnka i zalewamy wodą do połowy puszki. Dajemy na ogień i gotujemy 3 godziny( może być dłużej dla pewności ale nie może być mniej!!)
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dodać olejek migdałowy i dokładnie zmiksować. Taką masę wkładamy na 45min do pieca na średni ogień w tortownicy.

Następnie ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy już ostygnie kroimy go na trzy warstwy i każdą smarujemy powidłem. Wierzch i boki ciasta smarujemy karmelem, obsypujemy dookoła posypką. Na wierzchu robimy jakiś ładny wzorek z bitej śmietany. Gotowe :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna141
Anna141 09.06.2011 08:32
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak