torcik karmelowo śmietankowo śliwkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • olej roślinny

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczeni

    2 łyżeczki
  • bita śmietana

  • mleko zagęszczone słodzone

    1 puszka
  • powidło śliwkowe

    1 słoik
  • posypka czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagęszczone w puszce wkładamy do garnka i zalewamy wodą do połowy puszki. Dajemy na ogień i gotujemy 3 godziny( może być dłużej dla pewności ale nie może być mniej!!)
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dodać olejek migdałowy i dokładnie zmiksować. Taką masę wkładamy na 45min do pieca na średni ogień w tortownicy.

Następnie ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy już ostygnie kroimy go na trzy warstwy i każdą smarujemy powidłem. Wierzch i boki ciasta smarujemy karmelem, obsypujemy dookoła posypką. Na wierzchu robimy jakiś ładny wzorek z bitej śmietany. Gotowe :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna141 09.06.2011 08:32
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat