Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
4 -
cukier
1 szklanka -
cukier waniliowy
1 torebka -
olej roślinny
1/2 szklanki -
proszek do pieczeni
2 łyżeczki -
bita śmietana
-
mleko zagęszczone słodzone
1 puszka -
powidło śliwkowe
1 słoik -
posypka czekoladowa
Przepis i sposób przygotowania torcik karmelowo śmietankowo śliwkowy
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dodać olejek migdałowy i dokładnie zmiksować. Taką masę wkładamy na 45min do pieca na średni ogień w tortownicy.
Następnie ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy już ostygnie kroimy go na trzy warstwy i każdą smarujemy powidłem. Wierzch i boki ciasta smarujemy karmelem, obsypujemy dookoła posypką. Na wierzchu robimy jakiś ładny wzorek z bitej śmietany. Gotowe :)
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się