Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier kryształ 5 łyżek
mąka tortowa 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao ciemne 2 łyżki
masa makowa 2 łyżki
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
Krem:
mleko 500 ml
laska wanilii 1/2 szt
budyń śmietankowy 1 szt
mąka krupczatka 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
cukier 3 łyżki
masło 10 dag
orzechy posiekane 2-3 łyżki
polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem

Kroki postępowania

1
Dna w 2 tortownicach o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całe jajka wybić do miski, dodać cukier i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia.
Krok 1 - Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem foto
2
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia ( 1 łyżkę mąki odłożyć) i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Krok 2 - Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem foto
3
1/3 ciasta wymieszać z masą makową, łyżką mąki i aromatem, wylać do 1 tortownicy.
Krok 3 - Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem foto
4
Resztę jasnego ciasta wymieszać z przesianym kakao i olejem, przełożyć do drugiej tortownicy.
Krok 4 - Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem foto
5
Obie formy z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut. Zimny ciemny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 krążki.
Krok 5 - Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem foto
6
Krem Mleko zagotować z laską wanilii i masłem. Do drugiego garnka wsypać mąkę krupczatkę, budyń, cukier, dodać żółtka, zamieszać. Do mąki z żółtkami powoli wlewać wrzące mleko ciągle ucierać przez kilka minut, na bardzo małym ogniu.
Krok 6 - Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem foto
7
Jeszcze ciepły krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać, odłożyć do lodówki na 1-1,5 godziny.
Krok 7 - Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem foto
8
Zimny torcik oblać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Krok 8 - Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 20.01.2014 16:50
super torcik
IlonaAlbertos 07.01.2014 19:44
Wygląda genialnie.
Katarzyna59 07.01.2014 09:22
smakowity torcik
migotka28 03.01.2014 22:00
piękny torcik
Katarzyna/kate1980 02.01.2014 21:08
ślicznie wygląda
Małgorzata9 02.01.2014 20:23
musi być pyszny
Rafał10 02.01.2014 12:53
pyszności! Uwielbiam takie połączenia :)
Poison1988 02.01.2014 11:51
Świetnie wygląda a do tego musi być bardzo pyszny :) uwielbiam masy budyniowe w takich ciachach :)
bogusia19 02.01.2014 11:44
ale apetyczny, mniam
Kuchenka 02.01.2014 10:37
torcik jest super :)
bietka 02.01.2014 10:03
wygląda bardzo smakowicie :)
gosia1988 02.01.2014 09:50
smakowicie wygląda
Aga-25 02.01.2014 09:48
dobre ciasto
V_kuchareczka 02.01.2014 09:46
przepyszny torcik
kasienka23 02.01.2014 09:43
smakowite ciasto!
Patriszja
Patriszja 02.01.2014 09:41
mmmm pysznie wygląda :)
joanna30 02.01.2014 09:36
Pyszny, taki jak lubię :)
Stenka 02.01.2014 09:33
apetyczny i smaczny
Agnieszka-87-25 02.01.2014 09:26
wygląda obłednie
Renataj 02.01.2014 09:22
Apetycznie się prezentuje.
Renata9 02.01.2014 09:19
pyszny torcik
dodi 02.01.2014 09:16
pięknie wygląda
Magula 02.01.2014 09:04
Uwielbiam Twoje wypieki
Mniam 02.01.2014 09:01
Cudowne smaki w torciku! Wygląda wspaniale!
olla85 02.01.2014 08:59
Bardzo bardzo smakowicie wygląda. Lubię takie ciasta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak