Torcik jogurtowy z truskawkami

Torcik jogurtowy z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt grecki

    400 g
  • galaretki truskawkowe

    2 szt
  • truskawki

    250 g
  • cukier puder

    1 łyżka
  • olejek śmietankowy

    10 kropli
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Torcik jogurtowy z truskawkami

Formę do ciast na zimno wysmarować pędzelkiem. Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzącej wody, 1/4 wylać na spód formy, włożyć połówki truskawek, zostawić do stężenia, gdy pozostała galaretka zaczyna tężeć, dodać 1 łyżkę cukru pudru, 10 kropli olejku śmietankowego, oraz cały jogurt grecki, dokładnie połączyć, wsypać pozostałe truskawki pokrojone w kostkę, delikatnie wymieszać i wylać do formy, zamknąć i wstawić na godzinę do lodówki. Wyciągnąć torcik, odwrócić formę i ustawić na okrągłym talerzu, delikatnie otworzyć górną pokrywkę, wpuścić powietrze i pozwolić aby ciasto samo odkleiło się od formy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Jaheira11 29.09.2011 23:13
to chyba jakaś okazja musiała być ??
bejciu24 13.03.2011 08:44
apetycznie wygląda
MAŁGORZATA108 12.03.2011 17:49
Lubię takie słodkości.
Jolanta_P-S 12.03.2011 16:49
miało być wysmarować formę olejem za pomocą pędzelka;)
agnieszka137 12.03.2011 16:45
świetny i z pewnością pyszny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat