Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik gruszkowo - porzeczkowy

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

żółtko jajek 4 sztuki
cukier kryształ 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 1,5 szklanki
margaryna 200 g

BEZA

białko 4 sztuki
cukier kryształ 0,5 szklanki

MASA ŚMIETANOWA

śmietana kremówka 500 ml
fix do śmietany 2 opakowania
cukier puder 0,5 szklanki

DODATKOWO

gruszki 2 sztuki
cukier kryształ 2 łyżki
dżem porzeczkowy 4 łyżki
mak 3 łyżki
wiórki kokosowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik gruszkowo - porzeczkowy

Kroki postępowania

1
Beza:

Ubijamy białka na sztywno, a pod koniec wsypujemy cukier .
Krok 1 - Torcik gruszkowo - porzeczkowy foto
2
Ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem.
Ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku.
Krok 2 - Torcik gruszkowo - porzeczkowy foto
3
Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Krok 3 - Torcik gruszkowo - porzeczkowy foto
4
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem , posypujemy delikatnie mąką.
Na niej rozsmarowujemy 1 część ciasta.
Krok 4 - Torcik gruszkowo - porzeczkowy foto
5
Wykładamy 1/3 część bezy. Posypujemy delikatnie cukrem i makiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20 minut.
Krok 5 - Torcik gruszkowo - porzeczkowy foto
6
Czynność tą powtarzamy z tym, że jedną część ciasta zamiast makiem posypujemy wiórkami kokosowymi.
Gotowe krążki ciasta studzimy.
Krok 6 - Torcik gruszkowo - porzeczkowy foto
7
Masa śmietanowa:

Ubijamy śmietanę na sztywno, a następnie wsypujemy cukier puder z zagęstnikami.
Krok 7 - Torcik gruszkowo - porzeczkowy foto
8
Na jeden krążek ciasta z makiem wykładamy porcje śmietany ,posypujemy pokrojoną w kostkę gruszką i robimy kleksy z dżemu wokół brzegu ciasta.
Krok 8 - Torcik gruszkowo - porzeczkowy foto
9
Przykrywamy krążkiem z wiórkami i ponownie wykładamy śmietanę, postawiamy jej około 2 łyżek do ozdoby.
Przykrywamy masę śmietanową ostatnim krążkiem ciasta i dekorujemy owocami i dżemem.
Chłodzimy 2 h w lodówce .
Krok 9 - Torcik gruszkowo - porzeczkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 16.11.2014 12:36
super,palce lizać
Ada-Gaba 18.10.2014 12:30
U Ciebie można znaleźć ciasto na każdą okazje, wszystkie wyglądają jak z najlepszej cukierni
misia53 09.10.2014 17:27
taki z owocami zawsze pysznie smakuje
Dorian 05.10.2014 18:19
pysznie wyglada
adelajda 05.10.2014 08:10
Rewelacyjne smaki :)
gibli 01.10.2014 10:59
wygląda rewelacyjnie)
Kuchenka 27.09.2014 13:13
przepiękne ciasto!
IZABELA29 22.09.2014 06:52
muszę go zrobic raz jeszcze
romanrafal
romanrafal 20.09.2014 18:00
super torcik
Katarzyna59 15.09.2014 20:24
wspaniale wygląda
Futka 11.09.2014 12:52
Przepyszny torcik! :)
Motorek 10.09.2014 06:56
pyszny torcik
ppaulina 08.09.2014 20:59
piękny torcik
Ada-Gaba 07.09.2014 22:00
wspaniały torcik
anemon 07.09.2014 20:40
Pyszny tort z owocami.
IZABELA29 01.09.2014 19:13
Wacław dziękuję ,szybko zniknął i dopraszali się jeszcze ..:)
anemon 25.08.2014 07:36
Wspaniale się prezentuje Twoje ciasto.
barbara11561 24.08.2014 17:59
bardzo pyszny -na pewno szybko zniknął ze stołu:)
Ola1young 23.08.2014 13:28
bardzo pyszny na pewno był :)
Wacław 23.08.2014 12:32
pyszny torcik ,zrobiony na świetnym sprzęcie przez doskonałą kucharkę :-)
Katarzyna34 22.08.2014 19:59
świetnie wygląda ciekawe ja smakuje
Kejti 22.08.2014 11:50
Twój torcik wygląda obłędnie :-)
Beata23 22.08.2014 08:26
super połączenie
gibli 22.08.2014 08:02
moje smaki:)
monisia1977 22.08.2014 07:34
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak