Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik dyniowy zroszony amaretto z bitą śmietaną i serkiem śmietankowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 3 sztuki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 1 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mus z dyni 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dyniowy zroszony amaretto z bitą śmietaną i serkiem śmietankowym

Wykonanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem cynamonowym, tak aby masa była puszysta i gęsta. Stale miksując dodajemy olej rzepakowy, mąkę oraz sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a po chwili również mus z dyni (ok.150-200g dyni smażymy w rondlu z szerokim dnem z niewielką ilością wody i miksujemy na gładką masę). Masę wylewamy na okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm wysmarowanej tłuszczem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy do suchości patyczka, czyli około 45 minut. Gdy upieczony biszkopt wystygnie przekrawamy go poziomo na pół, tak by uzyskać dwa okrągłe cieńsze biszkoptowe spody.

Masa:
300ml śmietana 30%
1,5 łyżeczki żelatyna
1 opakowanie cukier waniliowy
3 łyżki cukier

Przygotowanie masy:
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody, intensywnie mieszając i zostawiając do przestudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę 30% na najwyższych obrotach wraz z cukrem waniliowym i zwykłym. Gdy śmietana zaczyna gęstnieć zmniejszamy obroty i dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.

Pozostałe składniki:
ok. 5 łyżek dżem dyniowo-pigwowy
ok. 100g serek śmietankowy
100ml amaretto
kakao do posypania

Jeden krążek biszkoptu nasączamy ok. 50ml amaretto, smarujemy dżemem, a następnie wykładamy na niego bitą śmietanę. Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu, smarujemy cienko serkiem śmietankowym i posypujemy kakao. Całość zraszamy ok. 50ml amaretto za pomocą atomizera, skupiając szczególną uwagę na bokach ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 23.10.2013 23:46
Mnie zachęciła już sama nazwa a co dopiero zdjęcie! :)
ana1 22.10.2013 15:10
bardzo fajne ciasto
Renata22 22.10.2013 12:46
Rewelacyjny, skusiłabym się na niego bez dwóch zdań.
Janina 22.10.2013 12:06
Świetny smak toru;)
msmors 22.10.2013 12:04
od razu widać że pyszny
joanna30 22.10.2013 12:01
Taki torcik to juz prawdziwa rozpusta ;))) pycha :)
paulina2157 22.10.2013 11:59
cudowny tort, cudowny pomysł
Mniam 22.10.2013 10:30
Chętnie bym zjadła, chociaż kawałeczek.
Ania321 22.10.2013 09:08
ale bym sobie zjadła :)
Aga-25 22.10.2013 08:08
świetny jest!
Agnieszka-87-25 22.10.2013 07:57
fajny jest!
Jusiaa 22.10.2013 06:57
No coś pysznego, aż ślinka leci :)
Monika-twin 22.10.2013 05:34
rewelacja z dynią
Bernadeta1 22.10.2013 00:02
Ale ten torcik musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak