Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dla Amelki
Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywno dodając szczyptę soli wtedy białka lepiej się ubijają pod koniec dodaję cukier i żółtka na przemian ciągle ubijając..
2.
Mąki mieszam razem z proszkiem do pieczenia i sodą ,przesiewam delikatnie mieszając do masy białkowej
3.
.Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 26 cm.wyłożonej papierem do pieczenia .
4.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 40 min (do suchego patyczka), po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty nasączam sokiem.
5.
Krem malinową robię według przepisu na opakowaniu
6.
Krem śmietankowy - śmietanę ubijam na sztywno dodając cukier puder pod koniec ubijania dodaje śmietan fixy. Do ubitej śmietany cienkim strumieniem wlewam rozpuszczoną przestudzoną żelatynę .Krem wkładam do lodówki .
Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody.
Składanie tortu.
Spodni biszkopt smaruje dżemem ,nakładam cześć kremu śmietankowego
nakładam 2 blat robię to samo tylko nakładam krem malinowy, nakładam 3 blat (odkładam trochę kremu śmietankowego i dodaje do niego szczyptę tak na czubku patyczka czerwonego barwnika aby mieć czerwony krem do dekorowania ) cały tort smaruje kremem śmietankowy na środku układam foczkę dekoruje żelkami o różnych kształtach, miśki, serduszka kwiatki z masy z masy cukrowej itp.oraz kremem