Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czekoladowy z wiśniami

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mocno czekoladowy, przełamany soczystymi owocami z odrobiną alkoholu. Idealny dla ukochanej osoby.

Składniki:

Biszkopt

jajko 8 szt.
cukier 0.5 szklanki
mąka pszenna 0.5 szklanki
budyń waniliowy 1 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa czekoladowa:

margaryna 1 kostka
woda 3 łyżki
cukier 1 szklanka
mleko 0.5 litra
mąka ziemniaczna 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 2 łyżki
czekolada mleczna 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki

Masa brzoskwiniowa:

margaryna 1.5 kostki
sok brzoskwiniowy 0.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
żółtko jajek 1 szt.
budyń waniliowy 1 szt.

Dodatkowo:

wiśnie w syropie 1 puszka
kiwi 3 szt.
kolorowe perełki 1 opakowanie
czekolada mleczna 1 szt.
kolorowe posypki 1 opakowanie
alkohol 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowy z wiśniami

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sitko i połączyć z masą. Piec 45 min w 170 stopni. Tortownica 25. Po upieczeniu nasączamy na 3 części. Dolny nasączamy alkoholem. Kilka brzoskwiń pokroić w kostkę, wyłożyć na biszkopt.


2. Masa czekoladowa:
Czekolady rozpuszczamy z wodą. Następnie kakao, żółtka i mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną czekoladę. Zagotować i wlać do tego kakao z mąkami, wsypać kawę rozpuszczalną i oczywiście ugotować budyń. Margarynę utrzeć i partiami dodając budyń.


3. Masa brzoskwiniowa: Na soku z brzoskwiń ugotować budyń dodając żółtko i cukier. Ostudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z budyniem, aż powstanie krem.


4. Górę i boki tortu posmarować połową masy brzoskwiniowej. Z drugiej części masy robimy na około beziki. Roztapiamy połowę czekolady, ostudzamy i wylewamy na środek. Dekorujemy owocami i perełkami, a boki wiórkami.

Przełożenie: biszkopt-kawałki brzoskwiń - masa czekoladowa -biszkopt -masa czekoladowa- biszkopt - masa brzoskwiniowa- dekoracje

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak