Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowy z wiśniami
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sitko i połączyć z masą. Piec 45 min w 170 stopni. Tortownica 25. Po upieczeniu nasączamy na 3 części. Dolny nasączamy alkoholem. Kilka brzoskwiń pokroić w kostkę, wyłożyć na biszkopt.
2. Masa czekoladowa:
Czekolady rozpuszczamy z wodą. Następnie kakao, żółtka i mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną czekoladę. Zagotować i wlać do tego kakao z mąkami, wsypać kawę rozpuszczalną i oczywiście ugotować budyń. Margarynę utrzeć i partiami dodając budyń.
3. Masa brzoskwiniowa: Na soku z brzoskwiń ugotować budyń dodając żółtko i cukier. Ostudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z budyniem, aż powstanie krem.
4. Górę i boki tortu posmarować połową masy brzoskwiniowej. Z drugiej części masy robimy na około beziki. Roztapiamy połowę czekolady, ostudzamy i wylewamy na środek. Dekorujemy owocami i perełkami, a boki wiórkami.
Przełożenie: biszkopt-kawałki brzoskwiń - masa czekoladowa -biszkopt -masa czekoladowa- biszkopt - masa brzoskwiniowa- dekoracje