Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Klasyczny tort czekoladowo-kawowy przełożony powidłem śliwkowym. Zobacz przepis na tort i przygotuj go przy najbliższej okazji.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka tortowa 150 gramów
cukier 190 gramów
kakao 30 gramów
śmietana kremówka 500 mililitrów
mascarpone 250 gramów
cukier puder 2 łyżki
czekolada mleczna około 130 gramów
powidła śliwkowe 1 słoiczek
likier kawowy 150 mililitrów
woda 50 mililitrów
masło 60 gramów
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżki
kwaśna śmietana 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi

Jeśli szukacie klasycznego przepisu na tort to właśnie go znaleźliście. Tort czekoladowo-kawowy z tego przepisu wychodzi pyszny.

- dokładny opis przygotowania biszkoptu,

- masa na bazie serka mascarpone (dzięki temu krem wychodzi delikatny),

- przepis na polewę czekoladową.

Kroki postępowania

1

BISZKOPT:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i kakao przesiać i wymieszać.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając.

Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao. Bardzo delikatnie (!) wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki, do połączenia składników.

Masę delikatnie przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarujemy ), wyrównać.

Piec 35-40 minut w temperaturze 160°-170°C, do tzw. suchego patyczka, najlepiej z grzaniem góra-dół.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm upuścić na podłogę. Odstawić do wystudzenia do lekko uchylonego piekarnika.

Po wystudzeniu nożykiem oddzielić boki biszkoptu od formy.

Krok 1 - Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi foto
2
Biszkopt przekroić na 3 równe blaty.
Krok 2 - Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi foto
3

Przygotować nasączenie - likier kawowy wymieszać z wodą (likier można zastąpić mocną kawą).

KREM:
Schłodzoną śmietanę kremówkę oraz schłodzony serek mascarpone ubić mikserem do otrzymania sztywnej masy (uważać aby ubijanie nie trwało zbyt długo, gdyż krem może się zważyć ). Do ubitego kremu wmieszać startą na grubych oczkach czekoladę (około 60 g ).

Odłożyć 5 łyżek kremu do posmarowania boków tortu.

UWAGA: Jeśli używacie śmietany kremówki 30%, wówczas warto wspomóc się zagęstnikiem do śmietany, tzw. śmietan - fixem. Jeżeli jest to śmietana 36% dodatkowy "usztywniacz" nie jest konieczny.

Krok 3 - Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi foto
4
Pierwszy z biszkoptowych blatów naponczować 1/3 mieszanki kawowej, na to wyłożyć połowę powideł śliwkowych. Następnie rozsmarować połowę kremu śmietankowego, wyrównać.

Przykryć drugim blatem, nasączyć go połową pozostałej kawowej mieszanki, posmarować pozostałą częścią powideł i wyłożyć drugą połowę kremu śmietankowego, wyrównać.
Krok 4 - Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi foto
5

Przykryć ostatnim blatem, naponczować pozostałą mieszanką kawową.

Boki posmarować odłożonym kremem. Obsypać je startą na grubych oczkach czekoladą (około 70 g).

Krok 5 - Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi foto
6

POLEWA:
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

Masło, śmietanę, cukier i kakao zagotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszać. Lekko przestudzić.

Krok 6 - Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi foto
7
Gęstniejącą polewą polać wierzch tortu.
Krok 7 - Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi foto
8
Całość schłodzić kilka godzin w lodówce.

Najlepiej smakuje na drugi dzień :)

Smacznego :)
Krok 8 - Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi foto

Koniecznie udekorujcie boki tego tortu. Będzie dzięki temu prezentował się jeszcze lepiej. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.03.2014 18:47
mniam, mniam
joanna30 02.03.2014 16:18
Wspaniały tort :)
Mniam 02.03.2014 15:14
Już widzę, że jest pyszny! Likier kawowy, czekolada, mascarpone - same smakołyki. Całość prezentuje się wspaniale, a biszkopt tak samo piekę :)
AZgotuj 02.03.2014 15:10
oooo taką porcyjkę bardzo poproszę:)
olla85 02.03.2014 14:16
Ależ oczywiście Renatko, dla Ciebie zawsze :) A tort jest rzeczywiście pyszny, szczerze polecam :)
Renata9 02.03.2014 14:14
pyszny torcik, czy można prosić kawałeczek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak