Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czekoladowo - orzechowy

5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto:
mąka pszenna 150 g
cukier drobny 150 g
masło 150 g
orzechy laskowe 100 g
śmietana 30% 100 ml
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 5 szt.
orzechy laskowe 150 g
cukier puder 100 g
śmietana 30% 300 ml
mleko 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cytryna ½ szt.
Składniki dodatkowe:
wiórki z czekolady mlecznej do dekoracji
twarożek 200 (kanapkowo-sernikowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czekoladowo - orzechowy

Kroki postępowania

1
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Krok 1 - Torcik czekoladowo - orzechowy foto
2
Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku.
Krok 2 - Torcik czekoladowo - orzechowy foto
3
Do utartych składników dodać drobno zmielone orzechy i śmietankę. Wymieszać.
Krok 3 - Torcik czekoladowo - orzechowy foto
4
Masę połączyć z kolejnymi składnikami - przesianą mąką pszenną wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia.
Krok 4 - Torcik czekoladowo - orzechowy foto
5
Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją w przygotowane cisto.
Krok 5 - Torcik czekoladowo - orzechowy foto
6
Masę czekoladowo - orzechową przełożyć do tortownicy o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 35 minut. Po wystudzeniu przekroić na połowę.
Krok 6 - Torcik czekoladowo - orzechowy foto
7
Twarożek kanapkowo - sernikowy wyłożyć do misy. Dodać do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny, cukier puder i drobno zmielone orzechy laskowe. Wymieszać.
Krok 7 - Torcik czekoladowo - orzechowy foto
8
Żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić, aby ostygła i napęczniała. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do przygotowanej masy razem z żelatyną. Starannie połączyć składniki. Przygotowany krem schłodzić w lodówce i podzielić na dwie części (¾ i ¼).
Krok 8 - Torcik czekoladowo - orzechowy foto
9
Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta czekoladowo - orzechowego. Posmarować większą częścią kremu, a następnie przykryć drugim krążkiem ciasta. Lekko docisnąć. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu. Udekorować wiórkami czekolady i owocami czerwonej porzeczki.
Krok 9 - Torcik czekoladowo - orzechowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 15.04.2014 08:39
Ja chcę kawałek :)
Iwona56 13.04.2014 20:05
wygląda przepysznie
Klausia 11.04.2014 10:14
torcik pierwsza klasa :)
jowant 03.04.2014 20:18
Wygląda wspaniale! :D
agus198900 03.04.2014 13:22
uwielbiam takie połączenie smaków :)
gosia1988 02.04.2014 18:31
super tort
usmiech 02.04.2014 11:57
bardzo dobre
Seba 02.04.2014 09:04
smaczny torcik
jasiek 31.03.2014 22:43
pysznie wygląda
Ada-Gaba 31.03.2014 14:20
piękny, jak z najlepszej cukierni
dorotka0000025 31.03.2014 11:12
wyglada super
marines27 31.03.2014 09:34
uwielbiam takie torty
norweska20 29.03.2014 21:33
rewelacyjne wykonanie..coś pysznego
cukiereczek 29.03.2014 06:58
Boski torcik
jolanta19 28.03.2014 17:19
Super wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje.
Grazyna0211 27.03.2014 18:22
cudny jest ten tort
bietka 27.03.2014 11:50
pyszny torcik :)
Triss 27.03.2014 10:41
Bardzo apetyczny i pewnie smaczny. ;)
Lidzia 27.03.2014 09:17
Koniecznie muszę spróbować.
as28 26.03.2014 20:32
fajny torcik
slonko888 26.03.2014 20:07
wyglada pieknie
gosia561 03.03.2014 17:27
cudo dla solenizanta
gosiag 01.03.2014 15:20
wyglada pysznie
Małgorzata9 27.02.2014 22:13
wspaniały torcik
Monika78 26.11.2013 19:26
coś wspaniałego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak