Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik czarną porzeczką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
olej 0,5 łyżki
proszek do pieczenia szczypta
sól szczypta

MASA PORZECZKOWA

czarna porzeczka 350 gram
ser biały 0,5 kg z wiaderka
śmietana 30% 0,5 litry
cukier puder do smaku
cukier kryształ 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 9 łyżeczek

WYKOŃCZENIE

śmietana 30% 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder do smaku
czarna porzeczka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik czarną porzeczką

Kroki postępowania

1
BISZKOPT:Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej. Delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 22 cm. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
W ten sam sposób wykonujemy drugi biszkopt.
Krok 1 - Torcik  czarną porzeczką foto
2
MASA:Owoce zasypujemy łyżką cukru i podgrzewamy około 10-15 minut. Gdy puszczą sok i staną się miękkie rozpuszczamy w nich żelatynę. Całość zdejmujemy z ognia.
Krok 2 - Torcik  czarną porzeczką foto
3
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy stopniowo ser oraz cukier puder do smaku. Do białej masy wlewamy owoce z żelatyną.
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm układamy pierwszy biszkopt.
Krok 3 - Torcik  czarną porzeczką foto
4
Wylewamy na niego połowę porzeczkowej śmietanki. Na śmietankę wykładamy drugi biszkopt, po czym przykrywamy go pozostałą owocową śmietanką. W trakcie przekładania biszkoptów zwracamy uwagę, by wypełnić śmietanką boki toru. Całość pozostawiamy w chłodzie na około 2 godziny, by torcik dokładnie zastygł.


Krok 4 - Torcik  czarną porzeczką foto
5
WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec słodzimy ją do smaku. Do tak przygotowanej wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wykładamy na zastygnięty torcik. Ponownie schładzamy go, by zastygła górna warstwa tortu.
Tort przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Gotowe.
Krok 5 - Torcik  czarną porzeczką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 09.12.2016 14:18
wygląda rewelacyjnie
ania2610 08.12.2016 17:05
wspaniały - ta porcyjka na talerzyku w sam raz dla mnie :)
Marcepanowy kącik 08.12.2016 12:38
Moja ulubiona porzeczka, piękny torcik :)
sezamek 08.12.2016 11:41
Pyszności :)
Patrycja33 07.12.2016 23:58
nie lubie czarnej porzeczki, ale ten torcik chętnie bym zjadla:)
Barbara13 07.12.2016 23:31
pyszności!!!
Iwusia 07.12.2016 22:32
wspaniały, bardzo apetyczny :)
Edith85 07.12.2016 19:41
Super wygląda
bertpvd 07.12.2016 19:15
przepiękny torcik
noninka77 07.12.2016 18:21
Coś pysznego :)
cukiereczek 07.12.2016 17:37
Ale ty masz pomysły na wspaniałe wypieki
gusia1000 07.12.2016 17:31
Bardzo dobry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak