Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik cappuccino

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 2 sztuki
cukier 1/3 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Poncz

kawa rozpuszczalna 1 płaska łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
gorąca woda 1/4 szklanki

Masa cappuccino

mleko 3,2% 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 lekko czubata łyżka
cappuccino waniliowe 8 czubatych łyżek
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 3 łyżki
jogurt grecki 330 g

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik cappuccino

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Jajka wbić do miski, dodać do nich cukier. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut.
Krok 1 - Torcik cappuccino foto
2
Do jajecznego kremu stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm). Biszkopt wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Gotowy biszkopt dobrze ostudzić, a następnie umieścić w tej samej tortownicy, w której się piekł.
Krok 2 - Torcik cappuccino foto
3
Poncz: Kawę zalać gorącą wodą, dodać do niej cukier, wymieszać, ostudzić.
Krok 3 - Torcik cappuccino foto
4
Ponczem zwilżyć biszkopt w tortownicy.
Krok 4 - Torcik cappuccino foto
5
Masa cappuccino: Żelatynę namoczyć w zimnym mleku (kilka minut). Następnie mocno podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła.
Krok 5 - Torcik cappuccino foto
6
Gorącym mlekiem z żelatyną zalać cappuccino w proszku, wymieszać, ostudzić.
Krok 6 - Torcik cappuccino foto
7
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i jogurt grecki, wymieszać.
Krok 7 - Torcik cappuccino foto
8
Do śmietanowo-jogurtowej masy wlać ciepłe cappuccino z żelatyną, dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Torcik cappuccino foto
9
Masę przelać na nasączony biszkopt.
Krok 9 - Torcik cappuccino foto
10
Ciasto mocno schłodzić w lodówce (najlepiej schładzać kilka godzin). Gotowy torcik wyjąć z tortownicy i dowolnie udekorować. Ja do dekoracji użyłam wiórek z czekolady nadziewanej, z czekolady mlecznej i listków mięty.
Krok 10 - Torcik cappuccino foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 03.10.2014 12:23
Uwielbiam takie ciasta.
bietka 03.10.2014 08:53
prezentuje sie pysznie, ale mi na niego cieknie ślinka :)
berys18 03.10.2014 08:27
smacznie wygląda
Renataj 02.10.2014 20:38
Bardzo apetycznie wygląda.
Renata9 02.10.2014 15:24
pyszny torcik
Aannkaa82 02.10.2014 15:15
Wyglada tak że aż slinka cieknie :)
Sroczka 02.10.2014 15:09
Ależ ten torcik smakowicie wygląda.
Malinka 02.10.2014 13:15
Bardzo smacznie się prezentuje :)
krokus 02.10.2014 13:07
apetyczny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak