Przepis i sposób przygotowania na: Torcik brzoskwiniowy z kaszy manny
Kaszę gotujemy w mleku ciągle mieszając , by się nie przypaliła.
Studzimy.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem , dodając po jednym żóltku.
Cały czas ucierając dodajemy przestudzoną kaszę i dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę dzielimy na 2 części , do jednej dodajemy przesiane kakao.
Ciemną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy ( 20 – 22 cm ).
Odstawiamy na ok. 5 minut , po czym przykrywamy jasnym ” ciastem „.
125 ml soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną.
Odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut.
W tym czasie miksujemy brzoskwinie na gładki mus.
Żelatynę podgrzewamy , by calkowicie się rozpuściła a na następnie dodajemy ją do brzoskwiniowego musu.
Wylewamy na kaszę i wkładamy do lodówki ” do zastygnięcia ” ( najlepiej na kilka godzin lub całą noc ).