Przepis i sposób przygotowania na: Torcik brzoskwiniowy
Ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem cukru pudru, dodać żółtka i zmiksować krótko na niskich obrotach miksera. Na końcu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sypkim kisielem. Zamieszać łyżką drewnianą lub ostrożnie mikserem.
Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Upiec w temp. 170-175*C do suchego patyczka, przez ok. 35-40 minut.
Ostudzić, a następnego dnia pokroić na 3 krążki.
~ KREM:
Odsączyć brzoskwinie. Część pokroić dość drobno, a resztę pozostawić do dekoracji.
Zalewę wlać do niewielkiego garnka i ew. uzupełnić zimną wodą do 400ml - odlać 100ml, a resztę zagotować z 2-3 łyżkami cukru pudru. W odlanym soku rozpuścić budyń i wlać do wrzącego płynu stale mieszając, aż dobrze zgęstnieje.
Odstawić do ostygnięcia.
Ubić na sztywno połowę śmietanki z dodatkiem fixu oraz niewielkiej ilości cukru pudru.
Ubić miękkie masło na jasną puszystą masę z 3-4 łyżkami cukru i cały czas miksując dodawać stopniowo ostudzony budyń i bitą śmietanę.
Na końcu wmieszać do masy pokrojone brzoskwinie.
Masę podzielić na połowę i przełożyć krążki biszkoptowe. Wierzch obciążyć deseczką i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowy torcik posmarować cienko pozostałą śmietaną ubitą z zagęstnikiem typu fix i udekorować brzoskwiniami pokrojonymi ozdobnie.