Torcik "brzoskwiniowe marzenie" na ciasteczkowym spodzie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    600 g
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 opakowania
  • wrzątek

    2 szklanki
  • masło

    3 łyżki
  • ciasteczka typu Oreo

    20 sztuk
  • bezy

    8 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wrzątek wlewamy do salaterki. Wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy.

2. W czasie gdy galaretki stygną przygotowujemy spód: masło roztapiamy. Ciasteczka drobno rozkruszamy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Serek mascarpone wrzucamy do głębokiej miski. Wlewamy zimną galaretkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier wanilinowy i miksujemy na gładką masę.

4. Dodajemy odsączone z zalewy, pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy. Masę wylewamy na spód. Odstawiamy na noc do lodówki do stężenia.

5. Gotowy torcik wyjmujemy z tortownicy. Na wierzchu układamy bezy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 20.12.2014 23:13
Oj,tak prawdziwe kuszenie.
Renataj 20.12.2014 21:03
Bardziej odpowiednia nazwa to "brzoskwiniowe kuszenie" - niezawodne i zawsze pyszne ciasto.
as28 20.12.2014 20:59
świetny torcik
Lucan 20.12.2014 20:32
ulubione cisto z dzieciństwa
wwwiolka 20.12.2014 20:19
Bardzo fajny przepis.
mirosława4 20.12.2014 15:58
apetyczny !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat