Torcik bezowy z borówkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    3 szt
  • cukier drobny

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżeczka
  • woda

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    2 szkl
  • borówka amerykańska

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik bezowy z borówkami foto
Białka ubić dobrze na sztywno. Dodawać cały czas miksując po 1 łyżce cukru. Masa powinna być błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i kakao. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi 20cm i wyłożyć masę. Piec w 120 stopniach około 1 godz. Wystudzić przy uchylonym piekarniku.
Krok 2 - Torcik bezowy z borówkami foto
Śmietanę ubić na sztywno i dodać rozpuszczoną przestudzoną żelatynę. Jeżeli śmietanę dobrze ubijemy to nie koniecznie trzeba usztywniać masę żelatyną. Połowę masy wyłożyć na jeden blat, ułożyć borówki, przykryć drugim blatem bezowym. Wyłożyć masę i udekorować borówkami.
Krok 3 - Torcik bezowy z borówkami foto
Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (39)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 06.12.2015 08:54
pyszności :)
gacopierz23 02.04.2014 19:44
zdjęcie zachęca a mnie wciągnęły ta borówki
idealme 25.02.2014 19:27
przepis godny mistrza kuchni :)
Iwona32 15.02.2014 15:53
super ci to wyszło:)
Katarzyna59 16.01.2014 07:32
wygląda obłędnie
adelajda 02.01.2014 15:17
bardzo lubię bezy co prawda idą w boczki ale....
IKrakowianka 24.12.2013 16:56
wygląda idealnie! :)
Aannkaa82 19.11.2013 18:53
Uwielbiam takie połaczenie: bezy, bita śmietana i owoce. :)
Norgiusz 23.10.2013 22:11
na pewno spróbuję
Katarzyna59 19.10.2013 07:52
wygląda obłędnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat