Torcik bezowy w 30 minut

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    6 sztuk
  • sól

    szczypta
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • ocet

    1 łyżeczka
  • śmietana 30%

    600 ml
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • śmietan fix

    2 sztuki
  • dżem z czarnej porzeczki

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodamy po łyżce cukru. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotową pianę dzielimy na pół.

Dwie formy do pieczenia wykładamy papierem a następnie rysujemy okrąg np. od talerza. Wypełniamy okrąg pianą. Obie formy wkładamy do piekarniki i pieczemy ok 20 min w temp. 150\'C.

Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec dodajemy śmietan fix\'y.

Na jeden okrąg bezy nakładamy dżem, a następnie śmietanę i przykrywamy ponownie bezą. Wierzch dekorujemy pozostałą masą.
Tort nie wymaga schładzania. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 11.09.2013 18:36
super torcik
olkaaa 06.09.2013 07:41
chętnie spróbuję
czekoladka_m 18.08.2013 18:22
ale mi teraz narobiłaś smaka!!
Angelika10 27.03.2013 00:25
pychotka torcik
msmors 26.02.2013 07:23
rewelacja
caralajna 23.08.2012 08:39
ciekawy przepis
teresa18 11.06.2012 16:34
pyszności
Andysz 23.04.2012 19:53
mmmmmmmmmmmm;))
Anna133 03.02.2012 19:04
no ciekawy przepis
Wafelek2601 24.12.2011 08:33
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat