Torcik bezowy na zimno

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spody bezowe

    2 krążki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • śmietan fix

    1 opakowanie
  • czekolada mleczna

    2 tabliczki
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • jogurt naturalny

    250 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Torcik bezowy na zimno foto
Czekolady połamać na kawałki,roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić, wymieszać z śmietan-fixem i ostudzoną czekoladą.
Krok 2 - Torcik bezowy na zimno foto
Jeden spód bezowy przełożyć do tortownicy. Wylać na niego śmietanowo-czekoladową masę, wyrównać powierzchnię.
Krok 3 - Torcik bezowy na zimno foto
Na masę czekoladowo-śmietanową wyłożyć drugi krążek bezowy. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Jak galaretka zacznie tężeć, wymieszać ją z jogurtem i wylać na torcik.
Krok 4 - Torcik bezowy na zimno foto
Schłodzić w lodówce. Wierzch można polać 2 łyżkami soku z malin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 20.04.2013 07:43
coś wspaniałego :)
mela25 16.01.2013 08:10
super
Izabela/bella81 27.10.2011 11:49
apetyczny:)
Weronika_eM 18.09.2011 22:18
już uwielbiam
Beatris 16.09.2011 10:58
Ja mam trochę ograniczone możliwości, żeby upiec takie spody. Mój piekarnik nie ma regulacji temperatury. Niestety.
sylwia / sytofala 15.09.2011 21:09
smaczne , ja się pokuszę jeszcze upiec te spody bezowe:)
BernadettaP 15.09.2011 14:34
Oj, przypomniałaś mi dzieciństwo, gdy Mama robiła nam torciki bezowe z różniastymi dodatkami. Wieki już nie jadłam tych pyszności:-) I chyba kiedyś wypróbuję Twój przepis :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat