Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bezowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

beza

białko 170 ml
cukier puder 240 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet 1 łyżka

Śmietana

śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 1/4 szkl

dekoracja

czekolada karmelowa 1
czekolada gorzka 1
orzechy włoskie 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy

Beza
Białka ubić na sztywno,następnie cały czas ubijając dodać cukier,ubijać aż masa zrobi się błyszcząca,dodać mąkę i ocet,zmiksować .Na 2 blaszkach rozłożyć papier do pieczenia i wyłożyć masę w kształcie okrągłych placków jednakowej wielkości.Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st piec ok 10-15 min po tym czasie skręcić temp do 110 st. piec ok 1,5godz(suszyć)Po tym czasie beza jest gotowa.Wyjąć i ostudzić

Śmietanę ubić na sztywno,dodać cukier puder i rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę cały czas ubijając .Śmietanę wyłożyć na jeden z bezowych krążków zostawiając troszkę śmietany na wierzch ,na śmietanę ułożyć drugi krążek .Całość udekorować wg uznania .ja wykorzystałam oprócz śmietany czekoladę karmelową którą wcześniej rozpuściłam w kąpieli wodnej ,wiórki gorzkiej czekolady i orzechy włoskie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.02.2017 15:02
Wspaniały i kuszący .;)
KORAL 16.12.2016 22:51
Pychotka :)
magdow 30.11.2016 13:33
pięknie wygląda ;]
Anna Jeziorna
Anna Jeziorna 30.11.2016 11:01
uwielbiam torciki bezowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak