Torcik bezowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

beza

  • białko

    170 ml
  • cukier puder

    240 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • ocet

    1 łyżka

Śmietana

  • śmietana kremówka

    500 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • woda

    1/4 szkl

dekoracja

  • czekolada karmelowa

    1
  • czekolada gorzka

    1
  • orzechy włoskie

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Beza
Białka ubić na sztywno,następnie cały czas ubijając dodać cukier,ubijać aż masa zrobi się błyszcząca,dodać mąkę i ocet,zmiksować .Na 2 blaszkach rozłożyć papier do pieczenia i wyłożyć masę w kształcie okrągłych placków jednakowej wielkości.Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st piec ok 10-15 min po tym czasie skręcić temp do 110 st. piec ok 1,5godz(suszyć)Po tym czasie beza jest gotowa.Wyjąć i ostudzić

Śmietanę ubić na sztywno,dodać cukier puder i rozpuszczoną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatynę cały czas ubijając .Śmietanę wyłożyć na jeden z bezowych krążków zostawiając troszkę śmietany na wierzch ,na śmietanę ułożyć drugi krążek .Całość udekorować wg uznania .ja wykorzystałam oprócz śmietany czekoladę karmelową którą wcześniej rozpuściłam w kąpieli wodnej ,wiórki gorzkiej czekolady i orzechy włoskie

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 02.02.2017 15:02
Wspaniały i kuszący .;)
KORAL 16.12.2016 22:51
Pychotka :)
magdow 30.11.2016 13:33
pięknie wygląda ;]
Anna Jeziorna 30.11.2016 11:01
uwielbiam torciki bezowe!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat