Torcik bezowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • białko

    7 sztuk
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżka

Dodatkowo

  • śmietana kremowa 30%

    400 ml
  • brzoskwinie w puszce

    1 op
  • czekolada mleczna

    1/2 tabliczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schłodzone białka ubić na sztywno/ można dodać szczyptę soli/, a następnie ciągle ubijając wsypywać po 1 łyżce cukru pudru. Na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną,którą mieszamy za pomocą szpadki.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, odrysować dwa okręgi od talerzyka deserowego i wyłożyć na nie białka.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C, wstawić blaszkę, zmniejszyć tem, do 110 stopni i piec ponad godzinę.Studzić przez noc w piekarniku.
Śmietanę ubić na sztywno, brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na mniejsze części, a czekoladę zetrzeć na tarce.
Na upieczona bezę wyłożyć połowę śmietany, na nią brzoskwinie, przykryć drugim krążkiem bezy posmarować śmietaną, udekorować owocami i startą czekoladą.
Smacznego!
ben-ka
Gdyby beza zbyt szybko ciemniała możemy ją przykryć folią z góry.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 13.09.2016 07:52
świetny deser
IZABELA29 09.09.2016 19:50
Pyszny taki torcik
KORAL 26.04.2016 22:49
Super deser
adelajda 05.04.2016 10:59
Pyszny deserek :)
MAR3STA 25.03.2016 22:41
Bardzo apetyczny torcik
Alex_M 21.03.2016 16:26
zjadłabym :)
pestka 20.03.2016 09:15
wygląda pysznie
ben-ka 11.03.2016 16:18
Zrób, zrób :) zjecie w mgnieniu oka.
IZABELA29 11.03.2016 07:26
Chetnie taki zrobię
foczka-ks 09.03.2016 11:48
lubię bezowe torty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat