Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik Bezowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Beza

białko 8
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
cukier 420 gram
ocet 2 łyżeczki

Krem

serek mascarpone 500 gram
śmietanka 36% 600 gram
cukier wanilinowy 15 gram

Dekoracja

owoce sezonowe

Porada

Jako dekoracja mogą służyć owoce mrożone ( u mnie były to maliny i borówki). Kiwi jest idealnym wg mnie owocem do bezy ponieważ przełamuje słodki smak ciasta :)

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Bezowy

Cukier rozdrobniłam prawie na puder. Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec powoli dodawałam rozdrobniony cukier. Na samym końcu dosypałam mąkę ziemniaczaną, dodałam ocet i dokładnie wymieszałam. Uformowałam z masy dwa blaty . Piekarnik rozgrzałam do 180 °C i w tej temperaturze suszyłam bezę przez 10 min, później zmniejszyłam temperaturę na 140 °C i suszyłam następne 80 min. Wyłączyłam piekarnik i w zamkniętym pozwoliłam jej ostygnąć.
W trakcie całego procesu suszenia ani razu nie otworzyłam piekarnika!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak