Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik autko

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 sztuka
budyń śmietankowy 2 sztuki
margaryna 1 kostka
dżem owocowy 1 słoik
mleko 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: torcik autko

Biszkopt:
jajka 6 sztuk
3/4 szkl.maki pszennej
3/4 szkl.mąki ziemniaczanej
1 szkl, cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na pianę,dodać żółtka i cukier.Następnie dodać przesianą makę i mąkę ziemniaczana oraz proszek.Wymieszać.Piec w nagrzanym piekarniku ok35 minut.



Krem budyniowy:
ugotować 2 budynie w 3 szklankach mleka i 4 łyżkach cukru.Wystudzić.Rozetrzeć kostkę margaryny na puch i dodawać po łyżce zimny budyń.

Biszkopt przekroić na 3 krążki,następnie wykroić porządany kształt ,nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą i cukrem pudrem.Przekładać kremem i dżemem.Wierzch tortu również posmarować kremem.

Wierzch udekorować masą cukrową.
Masa cukrowa:
4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml wody i odstawić na 5 minut.Po tym czasie podgrzać naczynie z żelatyną w kąpieli wodnej,dodać 50 g glukozy w proszku,4 łyżeczki planty i cukier puder 80dag.Wyrobić na plastyczną masę,kulę ,którą można zabarwić dowolnymi barwnikami spożywczymi ,rozwałkować na blacie i nałożyć na tort

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 21.11.2011 21:10
sliczny
wiola28a 03.10.2011 17:54
fajny
Renataj 28.08.2011 20:00
Prezentuje się pięknie - i tu pojawia się problem bo aż żal kroić takie cudo
1j1o1l1a1 01.08.2011 17:24
ależ zdolności plastyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak