Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik Ambasador

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier drobny 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kisiel cytrynowy 1 torebka
Krem:
margaryna 1,5 kostki
cukier drobny 1 szklanka
żółtko jajek 3 sztuki
mleko 3,2% 3 szklanki
kakao 3 łyżki
budyń śmietankowy 2 torebki
brzoskwinie w puszce 1 puszka
wódka 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Ambasador

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Jajka odzielić ,białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier i miksować aż piana będzie sztywna,dodać żółtka i delikatnie zmiksować na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kisielem cytrynowym wymieszać przełożyć do średniej prostokątnej blaszki i piec w temp 160* 30 min.Po upieczeniu warto "trzepnąć" biszkoptem o podłogę oczywiście w blaszce:) z odległości około 40 cm zapobiegnie to opadaniu ciasto jest to sprawdzony domowy sposób robię zawsze w ten sposób jeszcze nigdy nie było tak żeby się nie udał. Zostawić do wystygnięcia po ostudzeniu przekroić go dwa razy ( najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej przed nałożeniem masy wtedy ładnie można go przekroić.

Masa: Dwie i pół szklanki mleka zagotować z cukrem . Do reszty mleka dodać budynie i żółtka rozbić mikserem i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając aby nie powstały grudki ugotować budyń .Zostawić do wystygnięcia .Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu
Krok 1 - Torcik Ambasador foto
2
otować budyń .Zostawić do wystygnięcia .Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu .Podzielić krem na dwie części do jednej dodać pokrojone połówki brzoskwiń ( 4 połówki odłoży do dekoracji)zmiksować,do drugiej kakao i też zmiksować .

Sok z brzoskwiń odlać dodać 50 ml wódki wymieszać i nasączyć 1 płat biszkoptu wyłożyć część masy brzoskwiniowej przykryć drugim płatem też nasączyć i na to masę kakaową ,następnie znów biszkopt i na wierzch resztę masy brzoskwiniowej. zostawione połówki brzoskwiń pokroić na paseczki ułożyć na wierzchu posypać wiórkami, włożyć na 2 godz do lodówki .
Krok 2 - Torcik Ambasador foto
3
Smaczne mokre ciasto Polecam!
Krok 3 - Torcik Ambasador foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 08.09.2013 21:01
Smaczne ciasto.
everay 08.09.2013 20:41
pyszności:))
Pyszota 08.09.2013 15:43
Pyszny deser :)
agnieszka214 08.09.2013 14:52
ładne ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak