Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tofu smażone ze skiełkowanymi strączkowymi i sałatką z kolorowej papryki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 duża
sezam 1-2 łyżki
ocet balsamiczny 1/3 szklanki
sos sojowy 1/3 szklanki
pieprz do smaku
czosnek 2-3 ząbki
cukier 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
tofu 300 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
papryka zielona 3 sztuki
papryka żółta 3 sztuki
papryka czerwona 3 sztuki
kiełki 150 (nasion strączkowych)

Przepis i sposób przygotowania na: tofu smażone ze skiełkowanymi strączkowymi i sałatką z kolorowej papryki

Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do plastikowego pudelka z wieczkiem. Zalać octem balsamicznym i sosem sojowym (tao tao), wstrząsnąć, marynować minimum 1 godzinę. Tofu nabierze brązowego koloru i fajnego smaku.

Sałatka. Papryki po jednej z 3 kolorów umyć, pozbawić pestek i pokroić w kostkę, dodać 1/4 rozdrobnionej cebuli. Doprawić solą, pieprzem, oliwą, octem balsamicznym lub winnym jabłkowym. Odstawić do przegryzienia.

Resztę cebuli pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na oleju kokosowym lub innym z łyżeczką cukru. Na lekko podsmażoną cebulę wsypać sezam, rozdrobniony czosnek, kiełki nasion strączkowych (np. takie z Biedronki: skład fasola mung, cieciorka i zielona soczewica), po ok. 30 sekundach dodać tofu z sosem od marynowania. Smażyć aż odparują płyny. Nie trzeba dodatkowo solić bo sos sojowy jest słony.

Ciepłe usmażone tofu z nasionami nakładać na talerze, razem z sałatką, do dekoracji posypać zieleniną lub kiełkami.

Smacznego.

*skiełkowane nasiona strączkowe są lekko strawne, nie wymagają długiej obróbki termicznej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 10.02.2014 08:46
kolejne istne arcydzieło...
Katarzyna59 08.02.2014 13:13
bardzo pomysłowe
Alex_M 20.01.2014 17:46
bardzo ciekawy przepis :)
caralajna 16.01.2014 17:52
@anonim, nie zapamiętałam firmy z opakowania, mi tofu smakuje tylko po zamarynowaniu tak jak w przepisie.. polecam wypróbować. pozdrawiam.
16.01.2014 13:10
Apetycznie wygląda. Na pewno spróbuję, bo tofu lubię i dość często wykorzystuję w kuchni. Zwykle kupuję polsoi, ale nie wiem czy w tym przypadku będzie ok?
Rafał10 14.01.2014 15:47
przepis rewelacyjny i pieknie wygląda!!
ONY_za_kare 14.01.2014 11:50
rewelacyjna sałatka :) kiełki uwielbiam!
Katarzyna/kate1980 13.01.2014 21:23
z wielką chęcią bym spróbowała
Łucja 13.01.2014 10:50
pysznie wygląda :)
Mniam 13.01.2014 09:41
Danie bardzo ciekawie przygotowane. Kiełki mi smakują, a przekonałam się do nich bardzo niedawno. Natomiast tofu nigdy nie próbowałam, jedynie tylko z opisu mogę się domyśleć jak smakuje.
olkaaa 13.01.2014 07:45
ciekawy przepis
Olga_SK 12.01.2014 19:10
jadłam kiedyś tofu, ale nie przypadło mi do gustu. Muszę wypróbować raz jeszcze :D
IwonaDD 12.01.2014 18:39
wspaniała propozycja,pełna smaków i kolorów :)
adelajda 12.01.2014 18:36
wstyd się przyznać ale jeszcze nie jadłam tofu ale Twoje wygląda tak ładnie że na pewno spróbuję !!
Romanowka 12.01.2014 16:51
Bardzo smacznie wygląda!
Maria 70 12.01.2014 16:39
Lubię tofu,ciekawa potrawa.
fotoviderek 12.01.2014 16:36
Jak zwykle pięknie podana potrawa :)
Gabi44 12.01.2014 16:22
Muszę spróbować bo Twoje zdjęcie i opis zachęcają.Tofu jeszcze nie przyrządzałam ,bo mam w domu opozycjonistów.
Marta1986 12.01.2014 16:11
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak