Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tofu domowej roboty

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cytryny 1-2 szt
woda
soja 40 (niemodyfikowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Tofu domowej roboty

Soję należy opłukać a potem zalać zimną wodą na kilkanaście godzin. W trakcie moczenia zmienić wodę co najmniej raz. Namoczoną soję opłukać, zalać świeżą wodą,a następnie miksować bardzo dokładnie porcjami.

Zmiksowaną soję przecedzić przez podwójnie złożoną gazę. Otrzymane "mleko sojowe" przelać do dużego garnka i zacząć podgrzewać. Do płynu wcisnąć sok z cytryn, który ma zadanie zwarzyć "mleko". Gdyby w trakcie ogrzewania płyn nie chciał się ściąć należy dodać jeszcze więcej soku z cytryny. Zwarzony płyn wylać na durszlak wyłożony gazą tak by tofu mogło odcieknąć jak twaróg.

Tofu, które tak ugotowałam miało bardzo delikatny smak, który moim zdaniem różnił się od tego dostępnego w handlu. Przy okazji gotowania tofu zostaje też sporo wytłoczyn z soi, można je wykorzystać do farszy, pasztetów ( wytłoczyny smakiem przypominają kaszę jaglaną).
Jeśli tofu ma być wykorzystane na słono można je skropić sosem sojowym i delikatnie posolić solą z aromatem wędzarniczym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 24.01.2014 20:30
też czasem sama robię, nigdy nie udało mi się otrzymać zwartej konsystencji do krojenia nożem, ale przemysłowo dodają do soi siarczan magnezu jako koagulant więc może to jest przyczyną. polecam dodać łyżkę jogurtu to zimnego tofu i odstawić na 24 h jest lepiej strawne i ma jogurtowy smak. :)
artur7 22.01.2014 17:26
apetyczne na sniadanir
Romanowka 22.01.2014 16:58
Przydatny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak