Przepis i sposób przygotowania na: Tofu domowej roboty
Zmiksowaną soję przecedzić przez podwójnie złożoną gazę. Otrzymane "mleko sojowe" przelać do dużego garnka i zacząć podgrzewać. Do płynu wcisnąć sok z cytryn, który ma zadanie zwarzyć "mleko". Gdyby w trakcie ogrzewania płyn nie chciał się ściąć należy dodać jeszcze więcej soku z cytryny. Zwarzony płyn wylać na durszlak wyłożony gazą tak by tofu mogło odcieknąć jak twaróg.
Tofu, które tak ugotowałam miało bardzo delikatny smak, który moim zdaniem różnił się od tego dostępnego w handlu. Przy okazji gotowania tofu zostaje też sporo wytłoczyn z soi, można je wykorzystać do farszy, pasztetów ( wytłoczyny smakiem przypominają kaszę jaglaną).
Jeśli tofu ma być wykorzystane na słono można je skropić sosem sojowym i delikatnie posolić solą z aromatem wędzarniczym.