Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

toffik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1\2 szklanki
mąka ziemniaczana 1\2 szklanki
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
jaja 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1\2 szklanki
mąka ziemniaczana 1\2 szklanki
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
gotowa masa krówkowa 1 puszka
margaryna 1\2 kostki
śmietana kremówka 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
czekolada mleczna 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: toffik

Biszkopt ciemny
Białka ubić na pianę utrwalić cukrem następnie dodać żółtka. Gdy wszystko się połączy dodać olej a następnie przesiane obydwie mąki z proszkiem i kakao całość delikatnie wymieszać. Piec 25 minut w temp.180.

Biszkopt jasny
Białka ubić na pianę utrwalić cukrem następnie dodać żółtka. Gdy wszystko się połączy dodać olej a następnie przesiane obydwie mąki z proszkiem całość delikatnie wymieszać. Piec 25 minut w temp.180.

Masa z czekolady
Zagotować wodę rozpuścić w niej dwie galaretki następnie do jeszcze ciepłej galaretki dodać dwie białe czekolady mieszać żeby się rozpuściła. Odstawić do ostygnięcia. Następnie ubić kremówkę gdy zacznie gęstnieć dodać masę. Utrzeć na pulchną masę.

Masa krówkowa
Pół kostki miękkiego masła utrzeć na puch następnie dodać małymi porcjami gotową masę kajmakową.

Przełożenie ciasta
Biszkopt ciemny - masa z czekolady - biszkopt jasny - masa krówkowa - ubita kremówka z rozpuszczoną żelatyną. - posypać startą czekoladą

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 09.04.2013 19:13
ciekawe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak