Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Toffi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 6 paczek
krakersy 1 paczka
mąka krupczatka 1 szklanka
cukier puder pół szklanki
mleko 1 litr
żółtko jajek 4 sztuki
margaryna 1 sztuka
masa krówkowa 1 puszka
śmietana 30% pół litra
cukier puder 2 łyżki
śmietan fix 2 opakowania
czekolada starta

Przepis i sposób przygotowania na: Toffi

Pyszne ciasto toffi, bez pieczenia. Słodycz przeplatana z lekko słonym smakiem krakersów to wspaniała propozycja na deser.

Przygotowanie:

Masa1
Mleko zagotować z margaryną. W większym garnku utrzeć żółtka z cukrem oraz z mąką.
Do utartej masy wlewać powoli gorące mleko jednocześnie miksując. Całość zagotować. Masa musi zgęstnieć jak budyń.

Masa3
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i z dwoma opakowaniami śmietanfixu.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników. Na to przestudzoną masę budyniową (masa1). Dalej warstwa herbatników. Lekko przycisnąć aby warstwy się nie rozdzieliły. Następnie wyłożyć masę krówkową a następnie warstwę krakersów. Na sam koniec położyć bitą śmietanę (masa3)
Wierzch posypać tartą czekoladą i wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 03.11.2016 11:44
WYGLĄDA PRZEPYSZNIE.
Ewa Wojtaszko 20.09.2016 12:26
mmm
Edita 20.09.2016 10:42
pyszny przepis
kasia.s 20.09.2016 08:38
Pyszności :)
ania2610 19.09.2016 16:28
na takie ciacho miałabym ochotę!
adelajda 19.09.2016 16:04
Super ciacho
dodi 19.09.2016 15:20
bardzo apetyczne
sezamek 19.09.2016 15:18
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak