Tłukanica- przepis prababci

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • boczek

    15 dag
  • masło

    10 dag
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • groch

    1/2 łuskany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Groch namoczyć dzień wcześniej i gotować aż będzie miękki.
2.Ziemniaki obrać i gotować w posolonej wodzie.
3.Następnie groch zmieszać z duszonymi, ugotowanymi ziemniakami, dodać do smaku soli i pieprzu.
4.Smażyć na patelni do zrumienienia. W między czasie pokroić drobno boczek i cebulę- następnie podsmażyć na masełku.
5.Tłukawicę podawać polaną masełkiem z boczkiem i cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Goya 20.02.2013 11:13
mniam
mirosława4 25.09.2012 21:11
ciekawe danie a nazwa też niczego sobie :)
Dorota59 06.09.2012 19:29
ciekawa nazwa
Dorota59 06.09.2012 19:29
ciekawa nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat