Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiropitakia

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser feta 250 g
jajko 2
parmezan starty 1/2 szklanki
natka pietruszki
masło 2 łyżki (roztopione)
ciasto filo 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tiropitakia

Ser feta rozgniotłem widelcem, dodałem starty parmezan, jajka i pieprz.
Ciasto pokroiłem w paski 25x5 cm, złożyłem razem, aby się nie wysuszyły.
Pokroiłem na kwadraty o boku 5 cm, każdy kawałek posmarowałem masłem. Nałożyłem porcje masy serowej i skleiłem tak, aby powstały trójkąty.
Rozłożyłem je na natłuszczonej blaszce i posmarowałem reszta masła.
Piekłem 15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.Podałem na ciepło.
Tiropitakia może być przystawką do ouzo.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wwwiolka 08.02.2015 20:25
Bardzo fajny przepis.
Stenka 08.02.2015 18:54
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak