Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu z solonymi pistacjami, DS XXII, odc. 8
Połączenie słodyczy i słonego smaku w deserach to bardzo popularny zabieg. Nie bez powodu słony karmel czy sernik baskijski podbija podniebienia wielu smakoszy. Dodatek w słodkich wypiekach i deserach, większej szczypty soli idealnie podbija słodycz idealnie balansując smaki. W tym przepisie słony dodatek to oczywiście szczypta soli drobnoziarnistej Prymat, a także słonych pistacji, które dodatkowo wspaniale chrupią w całym deserze. Tiramisu pistacjowe to wykwintny deser, który ze względu na połączenie składników i sposób prezentacji idealnie sprawdzi się jako słodki akcent podczas ważnej uroczystości lub kolacji we dwoje.
Kroki przygotowania tiramisu z pistacjami:
Na patelni prażymy pistacje z Solą morską jodowaną drobnoziarnistą Prymat.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka odstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy cukier puder i ubijamy.
Do ubitej masy dodajemy mascarpone i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.
Do masy dodajemy krem pistacjowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy Cukier ze skórką cytryny Prymat.
Schłodzone białka ubijamy z odrobiną soli, a następnie łączymy je z masą z mascarpone i odkładamy całość do lodówki.
Podgrzewamy kawę i dodajemy Laskę Wanilii Prymat oraz likier pomarańczowy.
Biszkopty namaczamy w kawie i układamy je na dnie pucharka. Przekładamy masą z mascarpone i posypujemy uprażonymi wcześniej pistacjami. W analogiczny sposób powtarzamy drugą warstwę. Na koniec posypujemy kakaem i ozdabiamy owocami.
Tiramisu chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny a najlepiej całą noc.