Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Tiramisu z solonymi pistacjami, DS XXII, odc. 8

5.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Tiramisu z solonymi pistacjami to wariacja uwielbianego włoskiego deseru na bazie mascarpone i śmietanki. Jego wyjątkowość polega na połączeniu kremowej struktury z kawowym aromatem biszkoptów, w których zostały zatopione. Tiramisu z tego przepisu ma w sobie dodatkową, pistacjową i słoną zarazem nutę, która wspaniale współgra z delikatną słodyczą deseru. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

serek mascarpone
250 g
jajko
2 sztuki
pasta pistacjowa
200 g
cukier puder
100 g
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
wanilia laska Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
duża szczypta
Sklep Prymat
kawa
1 szklanka
likier pomarańczowy
3 łyżeczki
biszkopty podłużne
250 g
pistacje
5 łyżek
kakao
do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu z solonymi pistacjami, DS XXII, odc. 8

Połączenie słodyczy i słonego smaku w deserach to bardzo popularny zabieg. Nie bez powodu słony karmel czy sernik baskijski podbija podniebienia wielu smakoszy. Dodatek w słodkich wypiekach i deserach, większej szczypty soli idealnie podbija słodycz idealnie balansując smaki. W tym przepisie słony dodatek to oczywiście szczypta soli drobnoziarnistej Prymat, a także słonych pistacji, które dodatkowo wspaniale chrupią w całym deserze. Tiramisu pistacjowe to wykwintny deser, który ze względu na połączenie składników i sposób prezentacji idealnie sprawdzi się jako słodki akcent podczas ważnej uroczystości lub kolacji we dwoje. 

Kroki przygotowania tiramisu z pistacjami:

1

Na patelni prażymy pistacje z Solą morską jodowaną drobnoziarnistą Prymat. 

2

Oddzielamy białka od żółtek. Białka odstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy cukier puder i ubijamy. 

3

Do ubitej masy dodajemy mascarpone i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.

4

Do masy dodajemy krem pistacjowy i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy Cukier ze skórką cytryny Prymat.

5

Schłodzone białka ubijamy z odrobiną soli, a następnie łączymy je z masą z mascarpone i odkładamy całość do lodówki.

6

Podgrzewamy kawę i dodajemy Laskę Wanilii Prymat oraz likier pomarańczowy. 

7

Biszkopty namaczamy w kawie i układamy je na dnie pucharka. Przekładamy masą z mascarpone i posypujemy uprażonymi wcześniej pistacjami. W analogiczny sposób powtarzamy drugą warstwę. Na koniec posypujemy kakaem i ozdabiamy owocami.

8

Tiramisu chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny a najlepiej całą noc.

Tiramisu ze słonymi pistacjami brzmi jak deser, którego koniecznie musicie spróbować! To idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za "przesłodzonymi" deserami. Tutaj balans między słodyczą, a słonym smakiem został idealnie wyważony. Koniecznie wypróbujcie! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak