Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Tiramisu z serem feta i gałką muszkatołową

Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Tiramisu z serem feta i gałką muszkatołową - wariacja na temat włoskiego deseru z greckimi składnikami. 

Składniki:

Składniki na krem

żółtko jajek
6 szt
cukier
250 g
ser feta
250 g
likier amaretto
250 ml
śmietanka kremowa
500 ml
żelatyna deserowa
1 łyżeczka
Sklep Prymat
gorąca woda
3 łyżki

Do smaku:

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat

Składniki na bazę

herbatniki
250 g
kawa espresso
200 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
20 g
Sklep Prymat
woda
100 ml
cukier kryształ
100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu z serem feta i gałką muszkatołową

Jedną łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Odstawić na bok. Za pomocą miksera ubić żółtka z cukrem na biały krem, a następnie zwiększyć prędkość i stopniowo dodawać ser feta. Ubijać do momentu, aż powstanie jednolita gładka masa. Przełożyć ją do dużej miski i dodać śmietankę, ciągle mieszając. Następnie dodać rozrobioną wcześniej żelatynę i likier Amaretto. W foremce ułożyć połowę herbatników. Przygotować syrop, mieszając gorącą kawę, wodę i cukier. Syropem skropić ułożone herbatniki, następnie wyłożyć na nie połowę kremu i kolejną warstwę herbatników. Całość nasączyć syropem i przykryć warstwą kremu. Posypać obficie gałką muszkatołową i formę włożyć do lodówki na 4–5 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 24.05.2017 10:09
pysznie się prezentuje :-)
Barbara13 24.05.2017 08:00
Interesujący przepis
Franciszek 24.05.2017 00:44
ciekawy deser
Stenka 23.05.2017 20:08
smaczne ciasto zz askającymi składnikami
Wiktoria29 23.05.2017 20:01
ciekawy przepis, nie pomyślałabym ,że z fety można zrobić tiramisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak