Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tiramisu z malinami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kremowa 30% 200 ml
mascarpone 500 gram
żółtko jajek 4 sztuki
biszkopty podłużne 300 gram
maliny świeże 500 gram
cukier puder 5 łyżki
likier malinowy do smaku
herbata zielona 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: tiramisu z malinami

Do herbaty dolać syrop lub likier do smaku.
Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru.
Żółtka ze sparzonych wcześniej jaj ubić z 4 łyżkami cukru. Gdy będą utarte na kogel-mogel dodawać po łyżce mascarpone.
A następnie delikatnie wymieszać ze śmietaną.
Biszkopty ocukrzoną stroną maczać w herbacie i układać w foremce (ja używam prostokątnej 30*25 cm) jeden obok drugiego. Na biszkopty wyłożyć ½ masy i rozsmarować. Można ułożyć na niej maliny i lekko je docisnąć.
Następnie ułożyć drugą warstwę biszkoptów, krem i na wierzchu ułożyć maliny.
Najlepsze jest następnego dnia.
Nie lubię rozmoczonego tiramisu i dlatego nie rozmaczam biszkoptów, nie zanurzam ich całych w herbacie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 17.10.2012 09:07
pysznosci
SylwiaMagdaSabin 13.10.2012 19:47
super
-Natka- 12.10.2012 20:50
pyyyycha!!! to coś co ja lubię najbardziej!
-Natka- 12.10.2012 20:50
pyyyycha!!! to coś co ja lubię najbardziej!
hahanka 12.10.2012 20:41
pyszności!
Cukiereczek13 12.10.2012 19:26
wspaniałe :)
smerfetka79 12.10.2012 19:24
PYCHOTKA
Joanna102 12.10.2012 18:58
naprawdę polecam :)
SmacznaPyza 01.10.2012 09:55
bardzo pysznie i efektownie
Krakowianka 01.10.2012 08:33
uwielbiam tiramisu! a takie połączenie z malinami bardzo mi sie podoba:)
dorota20w 30.09.2012 23:23
pysznie
angelika14 30.09.2012 23:00
takiego tiramisu jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak