Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu z borówkami

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

żółtko jajek 3 szt
cukier puder 0,5 szkl
serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 1/3 szkl
likier kawowy 3 łyżeczki
kawa espresso 0,5 szkl
biszkopty podłużne
borówka amerykańska 200 g
cukier 3-4 łyżki

Do dekoracji

borówka amerykańska
maliny świeże
listki mięty

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu z borówkami

Kroki postępowania

1
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać.
Krok 1 - Tiramisu z borówkami  foto
2
Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów.
Krok 2 - Tiramisu z borówkami  foto
3
wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy
Krok 3 - Tiramisu z borówkami  foto
4
Deser włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru kilka malin oraz listki mięty. Naczynie 26*12 cm. Mus borówkowy; do borówek dodać cukier i podsmażyć przez klika minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krok 4 - Tiramisu z borówkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 27.02.2016 09:10
przyjemna odmiana :)
ada.la 26.06.2014 19:24
super przepis
barbara11561 15.06.2014 11:28
przepyszny deser,ależ Ty lubisz kusić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak