Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu truskawkowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mascarpone 250 gram
śmietana 30% 250 ml
migdały 0,5 szklanki
cukier puder 5 łyżek
truskawki 2 szklanki
biszkopty okrągłe 1 op
kawa 1 szklanka
amaretto 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu truskawkowe

Truskawki zmiksować przy użyciu blendera na gładką masę. Wylać na patelnie, dodać cukier puder według uznania i smażyć, aż lekko zgęstnieją. Odłożyć do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem (ilość według uznania) na gęsta masę. Po woli dodawać mascarpone, aż uzyskasz gładką masę. Dodać amaretto. Zaparzyć 1 szklankę kawy. Migdały jeśli mają skórkę zalać wrzącą wodą, odczekać kilka minut i zdjąć skórkę. Podprażyć, aby odeszła reszta wody i drobno posiekać. Biszkopty ułożyć w głębokim talerzu i zalać kawą, wyjąć zanim się rozlecą. Do szklanki wkładać kolejno - biszkopt, masę z mascarpone, sos truskawkowy, okruszki migdałów. Powtarzać tak, aż dojedziesz do końca szklanki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 25.02.2013 19:27
apetyczne
Malinka 19.02.2013 21:27
Taki deserek to ja rozumiem:)
ONY_za_kare 17.02.2013 08:27
ale pyszne!
oilliwka 13.02.2013 14:04
Pyszne i pięknie podane
Noruas 13.02.2013 14:04
fajne i smaczne, a że jeszcze zdrowe! świetny przepis!
Miki 13.02.2013 13:51
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak