Tiramisu po mojemu- na dużą blachę....

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 szt.
  • cukier

    10 łyżek
  • mascarapone

    1 kg
  • cukier wanilinowy

    1 op.
  • kawa rozpuszczalna

    3 łyżki
  • amaretto

    200 ml
  • biszkopty podłużne

    500 g
  • ekstrat waniliowy

    2 łyżeczki
  • kakao do posypania

  • sól

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    600 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kawę zaparzamy i dodajemy 2 łyżki cukru, a po wystygnięciu dodajemy amaretto.żelatynę zalewamy 50 ml gorącej wody rozpuszczamy i studzimy. Jaja sparzamy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy z 6 łyżkami cukru, następnie dodajemy cukier waniliowy i ekstrakt i dalej ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Osobno ubijamy białka z odrobiną soli i dwiema łyżkami cukru. Do żółtek dodajemy mascarpone. Do całej masy delikatnie dodajemy białka i przestygniętą żelatynę mieszając ostrożnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie biszkopty szybkimi ruchami maczamy w wcześniej przygotowanym połączeniu kawy i likieru i układamy je na blaszce. Najpierw kładziemy pierwszą warstwę na to kładziemy pół masy i posypujemy kakaem i następną warstwę biszkoptów i znów kładziemy resztę kremu i posypujemy kakaem. Schładzamy w lodówce przez przynajmniej 4 godziny, chodź najlepiej pozostawić ję na całą noc w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 27.09.2013 09:35
muszę spróbować
Agata3 06.08.2013 15:42
Pycha tiramisu! :DD
Renata9 06.08.2013 09:36
pyszne ciacho
Monia 06.08.2013 09:34
Ciekawy przepis, jeszcze nie robiłam ;-P
Czarnula87 06.08.2013 09:21
lubię słodkości z kawą :)
kasiaw 06.08.2013 09:19
uwielbiam to ciacho jest super
Olga_SK 06.08.2013 09:15
A ja jeszcze nigdy nie robiłam - muszę nadrobić zaległości :)
Krakowianka 06.08.2013 09:11
uwielbiam tiramisu - ostatnio robiłam wersję z malinami ;) polecam !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat