Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu, czyli torcik urodzinowy ze słodkościami
Tort urodzinowy powinien być wyjątkowy. Tu przepis na biszkopt przekładany masą śmietanową. Niby banał, ale to nie koniec. Tort jest wzbogacony wafelkami i kolorowymi cukierkami. Dzięki temu, jego wygląd jest atrakcyjny i ciekawy.
Kroki postępowania
Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 30 min w temp. 175°C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na 3 płaty ciasta.
Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier a na koniec rozpuszczoną czekoladę oraz śmietan fixy. Gotowy krem schładzamy w lodówce ok 15 min.
Do szklanki wsypujemy kawę i cukier, a następnie zalewany wodą - mieszamy. Tak przygotowanym ponczem nasączamy blaty biszkopta.
Ciasteczkami obkładamy boki ciasta. Ciastek starczy na obłożenie tortu o średnicy 26cm.
* 2 opakowania po 235g ciastek PryncyPałki od dr Gerarda lub inne wafelki czekoladowe.
Na wierzch sypiemy cukierki M&M, Skitlles oraz Malti Keks - ja dałam ok. pół opakowania.