Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tiramisu

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty podłużne 1 paczka
biszkopty okrągłe 1 paczka
serek mascarpone 500 g.
żółtko jajek 6 szt.
cukier 6 łyżek
zaparzona mocna kawa 1,5 szkl.
likier amaretto 5 łyżek
kakao do posypania

Porada

Robiłam ten deser z 1,5 porcji ale tu w składnikach jest na formę w której pieczemy biszkopt . Okrągłe biszkopty wzięłam na spróbowanie i mogę polecić z czystym sumieniem że są równie smaczne jak te podłużne

Przepis i sposób przygotowania na: tiramisu

Kawę naturalną zaparzyć wrzątkiem jak przestygnie przecedzić przez sitko , dodać likier amaretto wymieszać i odstawić . Do naczynia wbić żółtka dodać cukier i ubić na sztywno podobnie jak na biszkopt , do masy jajecznej małymi porcjami dodawać serek mascarpone cały czas miksując . W zimnym ponczu moczyć biszkopty najpierw podłużne i układać w naczyniu po wierzchu posypać delikatnie kakao i wyłożyć połowę masy , wyrównać , czynność tę powtórzyć z tym że na drugą warstwę układać namoczone w ponczu okrągłe biszkopty wyłożyć pozostałą masę i schłodzić w lodówce . Tuż przed podaniem na stół posypać kakao .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 18.05.2015 20:49
Moje ulubione
malgosia2661 18.05.2015 19:13
Bardzo fajny deser.
mirosława4 18.05.2015 18:50
dziękuję :)
Maridka19 18.05.2015 18:40
Bardzo lubię tiramisu a Pani tiramisu wygląda obłędnie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak