Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Następnie żółtka miksujemy z cukrem na gładką masę, po czym dodajemy partiami serek mascarpone.
Powinna wyjść gęsta masa.
Do tej masy dodajemy powolutku białka.
W sumie dajemy tak 1/3 porcji białek, aby krem nie był zbyt lejący.
Na koniec wlewamy 1 łyżkę amaretto do smaku.
Do ostudzonej kawy wlewamy cały kieliszek amaretto i mieszamy, po czym moczymy w niej biszkopty.
Nasączone biszkopty wykładamy na płytkie naczynie żaroodporne, lub inne naczynie, czy też blaszkę.
Na wierzch dajemy połowę kremu, a następnie wykładamy znów nasączone kawa biszkopty.
Na koniec reszta kremu, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło i zgęstniało.
Przed podaniem wierzch dekorujemy przesianym przez sitko kakao.