Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty podłużne 1 opak 24szt
serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 200 g 36%
cukier puder 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 3 łyżki
amaretto 50 ml
woda 400 ml
kakao do posypania 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

Kawę zalewamy wrzątkiem i likierem, lekko studzimy, po czym moczymy w niej biszkopty, z każdej strony po 2-3sekundy i układamy na deseczce jedne na drugich, jeśli zostanie kawy łyżką polewamy stosik biszkoptów, schładzamy je wkładając do lodówki lub zamrażarki na 10 min. Muszą być zimne, by się masa nie rozpuszczała. Najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej.

Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru w kąpieli wodnej, aż będą jaśniutkie, następnie wkładamy miseczkę do chłodnej wody, by masa ostygła.
Do zimnych żółtek dodajemy serek, tylko miksujemy by się masy połączyły.

Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, dodajemy do masy jajecznej, całość tylko mieszamy do połączenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego.

Na dużej desce układamy sobie w odstępach po 2 biszkopty koło siebie, da nam takie wykorzystanie 8 porcji, na te dwa biszkopty wyciskamy porcję kremu, układamy na nim 1 biszkopt na środku i znów porcja kremu, całość osypujemy kakao tuż przed podaniem, bo inaczej kakao zawilgnie i straci puszysty wygląd.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 12.01.2017 11:55
Uwielbiam :)
Barbara13 11.01.2017 22:10
Bardzo lubię ten deser
KORAL 11.01.2017 17:05
Ładne wykonanie :)
Ania321 11.01.2017 16:53
ale pyszności :)
2milutka 11.01.2017 16:46
ale bym zjadła!
Futka 11.01.2017 14:43
Bajeczny deserek :D Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak