Tex Mex - wołowe chili z nachos i guacamole

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    350 g chudej
  • sos meksykański

    1 słoik
  • pomidor

    1 szt
  • awokado

    1 szt
  • sok z cytryny

    1 łyzeczk
  • jogurt naturalny

    1 łyka
  • oliwa

    1 do smażenia
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • nachos

    1 op
  • fasola

    1/2 puszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na głębokiej patelni. Do wołowiny dolewamy wody i dusimy około 40 minut, co jakiś czas mieszając.

W międzyczasie możemy przygotować guacamole: awokado obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i również drobno kroimy. W miseczce mieszamy awokado z pomidorem, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt naturalny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Gdy mięso będzie już miękkie, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wodę. Następnie na patelnię wlewamy sos meksykański (dodajemy też opcjonalnie czerwoną fasolę), dokładnie mieszamy i chwilę wszystko razem podgrzewamy.

Gotowe chili podajemy z chipsami nachos i guacamole.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakowita 08.04.2012 20:42
smaczna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat