Przepis i sposób przygotowania na: Terrina ze śledziem i piklami
Wykonanie:
Foremkę małą aluminiową wykładam całą folią spożywczą. Wymiary foremki 19x9 cm.
Śledzie moczę w zimnej wodzie kilka godzin żeby nie były takie słone. Przekładam na sitko żeby się odsączyły.
Łyżeczkę żelatyny zalewam łyżką zimnej wody żeby napęczniała, dodaję trzy łyżki gorącej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję trzy łyżki śmietany i hartuję żelatynę. Wlewam do 300 g śmietany. Dodaję pokrojoną natkę, pieprz, szczyptę soli. Pikle odcedzam na sitku. Na dno foremki ze śledziami wykładam trzy łyżki śmietany, układam pikle i znowu śmietana. Wstawiam do lodówki.
Drugą łyżeczkę żelatyny też rozpuszczam w wodzie i dodaję 100 g śmietany do zahartowania. Dodaję ćwikłę z chrzanem i mieszam. Wylewam na stężałą warstwę jasną. Przykrywam dwoma płatami śledzi wzdłuż foremki. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Dekoruje koperkiem i piklami.