Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Terrina ze śledziem i piklami

2.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Świąteczna terrina, którą zachwycicie rodzinę. Jest lekka, pyszna z dodatkiem korniszonów, mini kukurydzy i barszczu. Śledzie można podać ciekawie a nie tylko w śmietanie.

Składniki:

składniki

śledzie matjas 5 płatów
śmietana kwaśna 400 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
pikle 300 gramów
ćwikła z chrzanem 3 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
koperek 3 gałązki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Terrina ze śledziem i piklami

Wykonanie:

Foremkę małą aluminiową wykładam całą folią spożywczą. Wymiary foremki 19x9 cm.

Śledzie moczę w zimnej wodzie kilka godzin żeby nie były takie słone. Przekładam na sitko żeby się odsączyły.

Łyżeczkę żelatyny zalewam łyżką zimnej wody żeby napęczniała, dodaję trzy łyżki gorącej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję trzy łyżki śmietany i hartuję żelatynę. Wlewam do 300 g śmietany. Dodaję pokrojoną natkę, pieprz, szczyptę soli. Pikle odcedzam na sitku. Na dno foremki ze śledziami wykładam trzy łyżki śmietany, układam pikle i znowu śmietana. Wstawiam do lodówki.

Drugą łyżeczkę żelatyny też rozpuszczam w wodzie i dodaję 100 g śmietany do zahartowania. Dodaję ćwikłę z chrzanem i mieszam. Wylewam na stężałą warstwę jasną. Przykrywam dwoma płatami śledzi wzdłuż foremki. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Dekoruje koperkiem i piklami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak