Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

terrina z pieczarkami i kalarepką

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 300 g
papryka zielona 1 szt
kalarepka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
jajko 4 szt
śmietana 18-procentowa 250 ml
musztarda 2 łyżeczki
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
oliwa 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: terrina z pieczarkami i kalarepką

Na patelni podsmażyć na oliwie drobno posiekana cebulkę z grubo pokrojonymi pieczarkami. Po chwili dodać kalarepkę pokrojona w kostkę oraz paprykę posiekana w paski. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.Smażyć do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do rondelka.
W oddzielnym naczyniu (np. wysokim pojemniku od blendera) ubić całe jajka ze śmietaną, dodać przyprawy, musztardę oraz odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowana masą zalać podsmażone warzywa w rondelku. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość rondelka przełożyć do keksówki. Piec 20-25minut w 170-180C.
Pomysł na terrinę zaczerpnęłam z "Małej paryskiej kuchni Rachel Khoo", ale w głównych składnikach całkowicie zmieniłam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 16.07.2013 08:06
napewno pycha
Róża1 13.07.2013 23:59
przepyszna!!!!
bogusia19 11.07.2013 13:52
mniam, mniam
dodi 11.07.2013 13:39
super przepis
Habibi 11.07.2013 13:21
mnie się do tej pory terrina kojarzyła wyłącznie z mięsem lub warzywkami w galaretce - trochę mnie zaskoczyła potrawa w wersji pieczonej ;)
Adamorek 11.07.2013 13:08
muszę zrobić coś takiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak