Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Terrina z kurczakiem, DS XXIII, odc. 17

3.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Terrina z kurczakiem, boczkiem i pistacjami to elegancka potrawa inspirowana kuchnią francuską. Sprawdź przepis krok po kroku i przygotuj wyjątkowe danie, które zachwyci smakiem i wyglądem.

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe
1 kg
boczek surowy
100 g
bekon
15 plastrów
wino czerwone wytrawne
50 ml
natka pietruszki
1 pęczek
sól
do smaku
Sklep Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
1/2 łyżeczki
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
1 łyżeczka
ogóreczki konserwowe Smak
100 g
Sklep Prymat
jajko
1 sztuka
pistacje
50 g
pierś z kurczaka
250 g
Cebulka perłowa marynowana Smak
100 g
olej
do posmarowania blachy
tymianek świeży
1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Terrina z kurczakiem, DS XXIII, odc. 17

Terrina to klasyczne danie kuchni francuskiej, które świetnie sprawdza się na uroczystych spotkaniach. Aby uzyskać najlepszy efekt, warto dokładnie dociskać mięso warstwami w formie – dzięki temu terrina będzie miała idealną strukturę i pięknie się pokroi. Redukcja czerwonego wina z przyprawami nadaje farszowi głębokiego smaku, a pistacje dodają ciekawego akcentu i lekkiej chrupkości.

Jak zrobić francuski pasztet terrinę?

1

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przysmażony boczek odkładamy na talerz

2

Na tę samą patelnię wlewamy czerwone wino. Dodajemy tymianek i doprawiamy zielem angielskim mielonym Prymat. Całość redukujemy. 

3

W dużej misce łączymy mięso wołowo-wieprzowe z przesmażonym boczkiem. Doprawiamy pieprzem czosnkowym Prymat oraz solą do smaku. Dodajemy pistacje oraz wlewamy przez sitko wino z patelni. Dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy.

4

Prostokątną foremkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną foremkę układamy plastry boczku tak, aby wystawały poza formę. Wykładamy do formy 1/3 mięsa i mocno dociskamy. Układamy połowę piersi z kurczaka pokrojonej w paski. Wykładamy kolejną partię mięsa, układamy resztę kurczaka i przykrywamy resztą mięsa. Wierzch zawijamy plastrami boczku. Foremkę przykrywamy folią aluminiową. 

 

5

Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160 stopni przez ok. 2 godziny.

Gotowy pasztet podajemy z ogóreczkami konserwowymi, cebulkami perłowymi oraz z chlebem.

Terrina z kurczakiem i pistacjami to elegancka propozycja, która łączy w sobie francuską tradycję i wykwintny smak. Podawana z ogóreczkami konserwowymi, cebulkami perłowymi i chrupiącym pieczywem będzie wspaniałą ozdobą stołu. To danie, które zachwyci Twoich gości już od pierwszego kawałka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak