Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Terina – babeczka z wędzonym łososiem, jajkiem i ziołowym serkiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Świetna imprezowa przystawka lub przekąska z niezwykle aromatycznym, delikatnym łososiem, jajkiem, pachnącym, świeżym, delikatnie ostrym szczypiorkiem i wyrazistym chrzanem. Łososiowe babeczki będą również hitem wielkanocnego stołu.

Składniki:

Składniki:

łosoś wędzony plastry 300 g
serek śmietankowy 300 g
jaja 2 sztuki
ząbek czosnku 1 sztuk
chrzan tarty 2 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
śmietanka 30% 3 łyżka
woda 3 łyżki
szczypiorek 1 pęczek
żółty ser 3 plastrów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Terina – babeczka z wędzonym łososiem, jajkiem i ziołowym serkiem

1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w małą kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.
2. Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
3. W wodzie namoczyć żelatynę, następnie dodać śmietanę i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać.
4. Serek śmietankowy, jajka, czosnek, chrzan przełożyć do miski i dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie dodać szczypiorek i żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Trzy foremki do babeczek o średnicy 10 cm lub filiżanki od kawy wyłożyć folią spożywczą. Następnie wyściełać plastrami łososia, wyłożyć masą serową, wyrównać i przykryć plastrem sera (ser dociąć aby tylko zakrył powierzchnię formy). Gotowe wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak