Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęczowy tort

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 225 g
cukier 220 g
białko 5 szt
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
mąka pszenna 375 g
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
mleko 355 g
barwniki spożywcze
masa
sok z pomarańczy 2/3 szklanki
żółtko jajek 5 szt
jajko 3 szt
cukier 1 szklanka
masło 1 kostka
starta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
mąka kukurydziana 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
śmietana 30% 660 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowy tort

Kroki postępowania

1
Zmieszać w misce za pomocą metalowej trzepaczki sok pomarańczowy, jajka i żółtka z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i skórkę pomarańczową, składniki wymieszać. Miskę z masą umieścić na rondlu z wodą gotującą się na małym ogniu. Stale i delikatnie mieszając, podgrzewać przez 10-15 minut, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta. Dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać i chwilę podgrzewać, aż zgęstnieje, zestawić miskę z ognia(musi być konsystencji gęstego budyniu), dodać żelatynę, wymieszać. Przecedzić przez gęste sitko, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała masy, ostudzić.
Krok 1 - Tęczowy tort foto
2
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać.
Masło zmiksowac na puszystą masę, cały czas miksując dodawać cukier. Dodając po jednym białku cały czas ucierać, na końcu dodać ekstrakt i zmiksować całość.
Do masy maślanej dodawać stopniowo składniki suche oraz mleko, miksując do połączenia składników.
Ciasto podzielić na 6 równych części, do każdej dodać inny barwnik (żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski i fioletowy).
Przełożyć do foremek o średnicy ok 22 cm i piec ok 15 - 20 min w temp 190 st (sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone)
Krok 2 - Tęczowy tort foto
3
Bitą śmietanę ubić i wymieszać z kremem pomarańczowym.
Krok 3 - Tęczowy tort foto
4
Ciasto przełożyć kremem układając kolory w następującej kolejności:fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Udekorować wg własnego pomysłu.
Krok 4 - Tęczowy tort foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 08.04.2014 23:42
piękny torcik
karolina1869 29.03.2014 09:44
wygląda pieknie
dwa pokoje z kuchnią 31.07.2012 15:12
cudny!
Renata22 30.07.2012 00:32
o mamo, jakie cudo! ;)
Misiabe 29.07.2012 23:45
Ślicznie wygląda!!
tessinka 29.07.2012 22:15
wygląda bajecznie :)
Ewa104 29.07.2012 22:08
Piękny!
niedozywiona 29.07.2012 22:06
świetny na urodziny dla dziecka :)
hahanka 29.07.2012 21:01
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak