Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowy sernik na zimno
5 galaretek o smakach: truskawkowa, owoce leśne, mohito, blue curacao, brzoskwiniowa
5 serków homogenizowanych waniliowych po 150 g
Do wykonania tego sernika potrzebujemy tortownicę lub inne okrągłe naczynie o średnicy ok. 24 cm. Używając tortownicy należy owinąć jej spód folią spożywczą. Każdą warstwę wykonujemy dokładnie w ten sam sposób. Do naczynia wlewamy 200 ml wrzątku i rozpuszczamy w nim pierwszą galaretkę (u mnie była to truskawkowa), następnie pozostawiamy ja do ostygnięcia (ok. 15 minut). Kolejnym krokiem jest dodanie serka homogenizowanego. Przekładamy go do rozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy (tak aby nie było grudek). Następnie masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. W czasie oczekiwania na zastygnięcie masy robimy kolejną galaretkę w dokładnie ten sam sposób. Postępujemy tak aż galaretki się wyczerpią. Następnie cały sernik pozostawiamy w lodówce na noc. Do dekoracji można użyć ubitej śmietanki kremówki (zimną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 8 minut ze śmietanfixem) i kolorowej posypki. Przed wyjęciem sernika z tortownicy należy obkroić nożem jego brzegi.