Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tęczowy przekładaniec

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT RÓŻOWY

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kisiel truskawkowy 1 opakowanie

BISZKOPT ŻÓŁTY

jajko 3 sztuki
mąka 3 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

MASA JABŁKOWA

jabłka 1,5 kg
cukier 4 łyżki
galaretka agrestowa 2 opakowania

MASA ŚMIETANKOWA

śmietana 30% 700 ml
cukier puder 2-3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

CIASTO KOKOSOWE

białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

POLEWA

masło lub margaryna 2 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
woda 3 łyżki

DODATKOWO

spirytus 1 kieliszek
rurki wafelkowe kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowy przekładaniec

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do ubitej piany dodać żółtka a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Wylać na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st.
Krok 1 - Tęczowy przekładaniec  foto
2
BISZKOPT RÓŻOWY: Białka ubić, następnie dodać cukier i ubijać nadal. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kisiel. Przesiać do masy i wymieszać łyżką. Przełożyć na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st.
Krok 2 - Tęczowy przekładaniec  foto
3
CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do sztywnej piany dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Wstawić do piekarnika na 20 minut w 180 st.
Krok 3 - Tęczowy przekładaniec  foto
4
MASA JABŁKOWA: Jabłka ubić, pozbawić skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wstawić do garnka i dodać cukier i galaretki. Podsmażyć przez kilka minut. Odstawić do wystudzenia.
Krok 4 - Tęczowy przekładaniec  foto
5
MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier i przygotowaną wcześniej żelatynę.
Krok 5 - Tęczowy przekładaniec  foto
6
Na biszkopta różowego wyłożyć masę jabłkową.
Krok 6 - Tęczowy przekładaniec  foto
7
Przykryć biszkoptem żółtym. Wyłożyć połowę masy śmietankowej, a następnie ułożyć rurki wafelkowe, maczając je wcześniej w alkoholu rozcieńczonym z wodą (stosunek 1:1). Przykryć rurki drugą połową masy śmietankowej
Krok 7 - Tęczowy przekładaniec  foto
8
Następnie na wierzch nałożyć ciasto kokosowe
Krok 8 - Tęczowy przekładaniec  foto
9
POLEWA: Do garnuszka wstawić wszystkie składniki i podpalić palnik. Mieszać aż się zagotuje. Od razu wyłożyć na placek, bo niedługo zgęstnieje.
Krok 9 - Tęczowy przekładaniec  foto
10
Polać wedle uznania po placku.
Krok 10 - Tęczowy przekładaniec  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 31.05.2014 14:06
bardzo smaczne ciasto :)
gosia1988 13.05.2014 19:53
na pewno smaczne ciasto
stokrotka 13.05.2014 19:06
pyszne ciasto i jak pięknie się prezentuje
as28 13.05.2014 19:03
mniam mniam
Jusiaa 13.05.2014 18:10
Pracochłonne, ale efekt super :)
norweska20 13.05.2014 18:09
pyszności te ciasto
Zdzisław 13.05.2014 17:58
pyszne ciasto
agnieszka214 13.05.2014 17:35
bardzo pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak